Conținut mărit de amoniac, hidrogen sulfurat și fluor în apă. De unde iau apa potabilă locuitorii raionului Basarabeasca

Calitatea apei de la robinet și din fântânile raionului Basarabeasca nu corespunde normelor stabilite potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Redacția postului local, BAStv, a realizat un sondaj online pentru a afla de unde iau apă potabilă locuitorii acestei regiuni și ce părere au despre calitatea acesteia.

S-a constatat că 42% dintre respondenți nu sunt siguri de calitatea apei pe care o consumă, iar 32% sunt siguri de aceasta. 16% au menționat că nu întotdeauna beau apă de calitate. 10% dintre participanții la sondaj consideră că beau apă de calitate proastă.

38% dintre respondenți cumpără apă îmbuteliată. Alți 14% iau apă din aquamat, 12% beau apă de la robinet după filtrare, 16% folosesc apă din izvor. Alți 8% beau apă direct de la robinet, 6% o fierb înainte de a o bea. Restul 6% beau apă din fântâni. Trebuie subliniat că 90% din respondenți locuiesc în oraș, iar restul de 10% – în sat.

La întrebarea: „Cu ce dificultăți vă confruntați în obținerea apei potabile?”, aproape jumătate dintre respondenți au ales opțiunea „calitatea joasă a apei de la robinet”. 46% dintre participanți la sondaj consideră că dificultatea constă în prețul înalt al apei îmbuteliate, iar 38% au ales opțiunea „lipsa controlului regulat al calității apei de la robinet”. 36% dintre respondenți consideră că cea mai mare dificultate constă în necesitatea de filtrare a apei. Alți 22% au ales opțiunea „poluarea surselor naturale de apă”. 20% au bifat „întreruperi regulate ale aprovizionării cu apă”. 18% consideră o problemă majoră în obținerea apei potabile „lipsa unui puț/forat sau a unui izvor în apropierea locuinței”.

Ce spune ANSP despre calitatea apei?

ANSP a comunicat că, în 2023, un control al calității apei potabile în Basarabeasca a constatat o serie de abateri de la normele sanitare. Apa provenită din surse subterane (fântâni arteziene) și din sistemul de alimentare cu apă avea niveluri ridicate de amoniac, hidrogen sulfurat și fluor. Acest lucru indică asupra unei contaminări chimice.

Conținutul ridicat de fluor din apa potabilă duce la apariția unor boli precum fluoroza. Primele semne ale fluorozei endemice apar atunci când concentrația de fluor din apa potabilă depășește 1,5-2,0 mg/dm³ și se manifestă prin modificări ale smalțului dinților. În raionul Basarabeasca, nivelul de fluor variază între 1,7 și 2 mg/dm³.

Potrivit ANSP, accesul la serviciul de asigurare cu apă potabilă este în continuă creștere, însă calitatea apei potabile rămâne la un nivel scăzut:

„Această tendință se datorează în principal lipsei sistemelor de canalizare, tratare și dezinfecție a apei în localitățile din raion. În majoritatea cazurilor, contaminarea microbiologică a apei în orașul Basarabeasca este cauzată de întreținerea defectuoasă a sistemelor de captare și distribuție a apei. De asemenea, frecvent nu sunt respectate normele sanitare în exploatarea surselor de apă și a rețelelor de alimentare cu apă, ceea ce duce la probleme cu calitatea apei potabile. Principala problemă o reprezintă fântânile pentru care nu a fost efectuată pașaportizarea sanitară și care nu sunt echipate în conformitate cu cerințele stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1466 din 30.12.2016 privind normele sanitare pentru sistemele mici de alimentare cu apă potabilă. Rezultatele monitorizării calității apei din fântânile de mină arată un nivel ridicat de neconformitate atât în ceea ce ține de parametrii chimici, cât și microbiologici. Această situație este tipică pentru apele subterane și se datorează în primul rând lipsei sistemelor centralizate de canalizare, condițiilor antisanitare din localități și amplasării toaletelor și gropilor de gunoi în imediata apropiere a fântânilor”.

Cu toate acestea, „comparativ cu alte raioane, calitatea apei în Basarabeasca este satisfăcătoare”.

Cum explică situația managerii organizațiilor de aprovizionare cu apă?

În Basarabeasca există 2 companii de aprovizionare cu apă – „Apa-canal” și „Aqua-Basarabeasca”. Managerii acestora susțin că întreprind toate măsurile pentru a menține o bună calitate a apei, însă sistemele de alimentare cu apă și de evacuare a apelor uzate, care sunt în stare proastă, afectează semnificativ rezultatul final.

Totodată, situația financiară a întreprinderilor nu le permite să efectueze reparații majore și înlocuirea țevilor. 

Autor: Iuliana Ignatieva

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼