Măsuri de Prevenire a Incendiilor: IGSU Inițiază Campanii de Conștientizare pentru Cetățeni

Măsuri de Prevenire a Incendiilor: IGSU Inițiază Campanii de Conștientizare pentru Cetățeni
Foto: dse.md

În preajma sezonului rece, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) intensifică activitățile de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor în sectorul locativ. Potrivit specialiştilor IGSU, precauțiile sunt esențiale pentru a evita incidentele legate de utilizarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și a altor surse de energie.

Salvatorii şi pompierii, în urma mai multor vizite la domicilii, subliniază importanța verificării sobelor înainte de utilizare, Oamenii trebuie să se asigure că acestea sunt funcționale și curate, fără depuneri de funingine. De asemenea, canalele de ventilare trebuie să fie deschise și neobturate pentru a permite circulația aerului, iar eventualele fisuri sau defecte să fie reparate prompt.

Un alt aspect crucial este aerisirea periodică a încăperilor în care se află soba, pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon. IGSU recomandă utilizarea unei table metalice sau a unui suport pentru protejarea podelei de căldură și eventualele scurgeri de cenușă. În plus, ei avertizează cetățenii să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei pentru a evita izbucnirea incendiilor.

Utilizarea exclusivă a materialelor combustibile pentru care a fost destinat soba și interzicerea aprinderii focului cu lichide inflamabile sunt măsuri esențiale pentru siguranța locuințelor. În plus, specialiștii îndeamnă cetățenii să instaleze detectoare de fum, care pot salva vieți în caz de incendiu.

Conform datelor IGSU, în anul 2023 s-au înregistrat 1667 de incendii cauzate de exploatarea sobelor de încălzit, soldate cu 21 de decese. Până în prezent, în 2024, au fost raportate 1242 de incendii, în urma cărora au murit 18 persoane.

Activitățile de prevenire continuă în toate raioanele țării, subliniind importanța informării și educării cetățenilor pentru a asigura un sezon rece în siguranță. IGSU reiterează apelul către populație de a respecta măsurile de siguranță pentru a preveni tragediile în sezonul rece.

Autor: Ludmila Podgurschii

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼