Eugenia Bogatu, doctor în filosofie: Educația filosofică ar fi una dintre condițiile de bază ca o societate să devină cât mai empatică și mai incluzivă

Protagonista acestui dialog duminical, prin strălucirea Sa academică, sfidează orice întuneric al necunoașterii. Cu multă pasiune se dedică dezvoltării studiilor din sfera filosofiei – o știință cu rădăcini antice, de la care pornește întregul univers al cunoașterii lumii și vieții. Prin echilibrul armonios dintre rațiunea clară și profunzimea emoțională, prin înalta moralitate și prin simpla bunătate care-i definește acțiunile, Eugenia Bogatu, conferențiar universitar, doctor în filosofie, cercetătoare, director de proiecte și autoare a peste 30 de articole publicate în țară și peste hotare, în exclusivitate, ne vorbește despre rolul și importanța filosofiei, ca o necesitate umană fundamentală, la nivel de suflet și de minte.

Eugenia Bogatu: Sunt profesoară de filosofie și cercetătoare în acest domeniu. Activitatea mea profesională și pasiunea mea pentru filosofie îmi definește, în mare măsură, esența mea umană și este unul din sensurile vieții mele.

– Cum filosofia promovează o societate mai empatică și mai incluzivă?

– Filosofia învață și promovează învățătura despre virtuți, prin modul ei de a fi și prin modelele unor filosofi și paradigme filosofice. Oamenii care sunt educați prin recurs la virtuțile de bază – Binele, Adevărul, Frumosul, Dreptatea constituie una dintre părțile cele mai empatice și mai incluzive. Deci, educația filosofică ar fi una dintre condițiile de bază ca o societate să devină cât mai empatică și mai incluzivă.

– Filosofia poate să ne îmbunătățească relațiile interumane și să construiască o lume mai pașnică?

– Filosofia este și despre înțelegerea și funcționarea mai eficientă a relațiilor interumane. Bunele relații cu ceilalți semeni sunt despre chibzuință, cumpătare, echilibru, armonie, bunătate. Toate acestea pot fi regăsite doar în societatea alcătuită de oameni care au nivel înalt de educație, implicit filosofică. Cunoașterea de sine contribuie și la înțelegerea celuilalt, iar acest fapt reprezintă o condiție importantă pentru relații interumane de calitate și pentru cea mai bună lume dintre lumile posibile.

– Ce rol are filosofia în educația tinerilor și în formarea lor ca indivizi și, la ce nivel este integrată în sistemul educațional?

– Filosofia are un rol foarte important în formarea tinerei generații. Astfel, este o condiție majoră și decisivă ca filosofia să fie studiată începând cu școala primară. Ar fi foarte util pentru elevii din școala primară și gimnaziu să facă măcar o oră pe săptămână de filosofie pentru copii, iar elevii din liceu să facă filosofia pentru adolescenți. Astfel, la finalizarea liceului, elevii ar avea nu doar cunoștințe fundamentale în special la disciplinele la care susțin bacalaureatul, dar cel mai important ar fi că ar avea cunoștințe temeinice și la capitolele care țin de educație etică, educație estetică, retorică, logică. Cel mai bine este integrată filosofia la nivel de ciclu universitar. În colegii, universități și academii, studenții au posibilitatea să studieze filosofia, respectiv să dobândească cunoștințe filosofice, implicit să fie educați filosofic.

– Care sunt beneficiile studiului filosofiei în formarea unui lider?

– Beneficiile studierii filosofiei sunt foarte mari pentru toți cei care fac acest lucru, indiferent că sunt sau vor deveni în viitor lideri sau subalterni. Important ca atât liderii, cât și subalternii să aibă acea manifestare la nivel de atitudine și acțiune, cât mai autentică. Studiind filosofia, oamenii învață despre empatie, toleranță, bunătate necondiționată, autenticitate, sens, virtute, conștiință și despre multe alte aspecte interesante și utile pentru viața umană.

– Cum putem reconcilia raționalitatea cu emoțiile în luarea deciziilor importante?

– Rațiunea și emoția reprezintă esența și energia minții și sufletului uman. Ele nu trebuie percepute ca 2 factori care se află în antagonism. De fapt, rațiunea și emoția constituie un întreg care se individualizează, în fiecare caz aparte, în dependență de caracterul, temperamentul, personalitatea, educația omului. Deseori, afectivitatea determină rațiunea să cunoască într-un ritm mai dinamic realitatea din jur prin intermediul unor noțiuni, judecăți, raționamente. La rândul ei, rațiunea influențează stările de spirit generate de afectivitate, moderându-le, după caz, intensitatea manifestării lor. Emoțiile nu trebuie inhibate, blocate, dar folosite într-un mod inteligent din perspectiva energiei generate de către ele și de care atât de mare nevoie are ființa umană. Deciziile importante pot fi luate în contextul unei conlucrări dintre rațiune și emoții.

– Din punct de vedere filosofic, cum să găsim echilibru între idealuri și realitate?

– Pe parcursul vieții oamenii au întruchipate în minte anumite pattern-uri mentale care condiționează și influențează propria lor viață. În dependență de aceste pattern-uri, care sunt, de fapt, figurile parentale ale contextului de viață în care s-au format, se formează și anumite năzuințe, tendințe, aspirații, speranțe. Toate acestea conturează în ansamblu ceea ce numim ideal. Nu în ultimul rând, mai intervin pe parcurs și alte caracteristici care intervin datorită educației, dezvoltării personale. Realitatea ține de acel imediat senzorial, care are nevoie de un șir de caracteristici idealiste. Echilibrul ar trebui să survină în mod firesc, în caz contrar, se ajunge la discrepanță și disonanță cognitivă.

– Ne poate sau nu ajuta filosofia să depășim prejudecățile și stereotipurile?

– Exercițiul filosofic, prin recurs la metoda hermeneutică, poate să contribuie la faptul ca anumite prejudecăți, atât la nivel individual, dar și colectiv să fie înțelese și deconstruite, pentru ca, într-un final, să fie depășite. Acest lucru este posibil, în special, când oamenii elaborează propriile judecăți și raționamente în procesul de cunoaștere. Gândirea critică ar fi principalul factor necesar să fie prezent în acest proces de elaborare a propriilor judecăți.

– Totuși, ce înseamnă filosofia? Este un lux intelectual sau o necesitate umană fundamentală?

– Filosofia înseamnă, din punctul meu de vedere, triada constituită din 3 concepte – argumentare + interpretare + alegere. Exercițiul filosofic dezvoltă capacitatea de argumentare și convingere prin recurs la instrumentele de logică. La rândul ei, logica, în calitate de atribut esențial al filosofiei, ne învață cum să ne folosim de rațiune în toate activitățile noastre. Interpretarea vizează faptul că toate experiențele pe care le trăim generează anumite înțelegeri, respectiv sensuri ale trăitului. Din acest punct de vedere, hermeneutica, ca metodă a interpretării, creează un tandem cu metafizica. Alegerea se raportează la faptul că pe întreg parcursul vieții suntem înzestrați cu liberul arbitru. În dependență de alegerile pe care le facem în această viață, ni se conturează întreg parcursul nostru existențial. Filosofia înseamnă tematizarea și problematizarea cu referire la esența, existența și sensul vieții umane. Actul filosofării pornește de la curiozitate și uimire în raport cu un șir de aspecte, experiențe pe care le generează viața în multitudinea ei de contexte. Fiecare om, pe parcursul vieții sale, în multe situații ajunge să filosofeze. Diferența constă în nivelul de filosofare, limbajul filosofic, argumentele, metodele la care se face recurs în acest exercițiu de natură metafizică. Consider că una dintre condițiile esențiale ale ființei umane constă în necesitatea vitală de metafizică. Iar această necesitate este, de fapt, o necesitate de filosofie. Deci, filosofia reprezintă o necesitate umană fundamentală, la nivel de suflet și de minte.

– Cum definiți fericirea și care este rolul ei în viața noastră?

– Fericirea este despre starea de bine la nivel de suflet, spirit și minte. Fericirea înseamnă și binele pe care îl putem aduce în viața celorlalți. Deci, trebuie să fii fericit pentru ca să îi poți face și pe alții fericiți. Fericirea mai depinde și despre sistemul de valori al fiecărui om.

5 sfaturi relevante din filosofia vieții dvs.

  • Cunoașterea de sine;
  • Înțelegerea și depășirea propriilor limite;
  • Tendința constantă spre dezvoltarea personală;
  • Comunicare eficientă și înțeleaptă;
  • Autenticitate în modul de a fi.

– Doamna Bogatu, Vă mulțumim pentru acest interviu atât de neobișnuit pentru lumea noastră, care se află în permanentă schimbare și căutare de sine. Sunteți un far luminos și un model de viață autentică, inspirându-ne să căutăm adevărul, să îmbrățișăm diversitatea și să trăim cu demnitate, curaj și sens.

Autoare: Ludmila Podgurschii

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼