Serviciul civil (de alternativă): ce este și cum te poți înscrie?

Foto: imagine-simbol

În perioada 1 februarie – 31 martie 2025, tinerii din țară cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani pot solicita scutirea de la serviciul militar în termen și încorporarea în serviciul civil (de alternativă). Această oportunitate este reglementată de cadrul normativ în vigoare și oferă o soluție pentru cei care, din considerente personale, religioase sau morale, nu doresc să efectueze serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Serviciul militar este o formă specială a serviciului public, prin care cetățenii Republicii Moldova își îndeplinesc datoria constituțională de pregătire pentru apărare și apărare propriu-zisă a țării, exclusiv în cadrul Forțelor Armate. Acesta este obligatoriu pentru toți bărbații cetățeni ai țării. Totuși, legea permite înlocuirea serviciului militar cu serviciul civil (de alternativă) în cazul în care convingerile religioase, pacifiste, etice, morale sau umaniste fac imposibilă desfășurarea serviciului militar sub arme.

Potrivit Ghidul recrutului, publicat de Ministerul Apărării,

„Nu este necesar să demonstrezi convingerilor religioase sau pacifiste, important este să argumentezi din care motive nu dorești să îndeplinești serviciul militar sub arme”.

Deși unii recruți pot prezenta legitimații emise de organizații pacifiste, acestea nu sunt obligatorii, iar calitatea de membru într-o astfel de organizație nu garantează automat aprobarea cererii de către Comisia de încorporare.

Pot fi scutiți de serviciul civil slujitorii cultelor religioase, călugării și elevii sau studenții la instituții teologice.

Despre serviciul civil

Serviciul civil este o alternativă social utilă și voluntară pentru cetățenii cu vârste între 18 și 27 de ani, care nu pot îndeplini serviciul militar din motivele invocate supra. Acesta se desfășoară în instituții publice sau comerciale din diverse domenii, cum ar fi:

  • Asistență socială și medicală;
  • Construcții industriale, edilitare sau de infrastructură;
  • Protecția mediului înconjurător;
  • Activități în cadrul asociaţiilor agricole, în întreprinderi de prelucrare a producţiei agricole și în gospodării comunale;
  • Activități desfășurate în cadrul formaţiunilor speciale ale serviciului civil (de căutare-salvare, de pompieri, de construcţie etc.).

Condiția de bază este angajarea oficială pe toată perioadă serviciului civil, care începe cu semnarea contractului individual de muncă pe o durată determinată. Urmează ca 25% din salariul net al executantului să fie virat la bugetul de stat.

Durata serviciului civil se include în vechimea de muncă și variază în funcție de nivelul de studii:

  • 12 luni pentru cetățenii fără studii superioare;
  • 6 luni pentru cei cu studii superioare.
Drepturile și obligațiile executantului serviciului civil

Cetățenii care aleg să efectueze serviciul civil au drepturi și obligații similare cu cele ale altor angajați din câmpul muncii. Totuși, este important de menționat că refuzul de a-și îndeplini atribuțiile specifice serviciului civil este considerat eschivare și poate atrage răspundere penală.

Cetățenii încorporați în serviciul civil beneficiază de următoarele drepturi:

  1. Dreptul la încheierea unui contract individual de muncă cu angajatorul;
  2. Dreptul la salarizare decentă, în cuantum echivalent cu alte persoane care îndelinesc aceleași atribuții. Salariul nu poate fi mai mic decât minimul pe țară. Suplimentar, tânărul poate beneneficia și de plăți de stimulare. Prin urmare, executantul are dreptul la remunerație în proporție de 75% din venitul net pentru munca prestată.
  3. Dreptul la condiții de muncă echitabile și protecția muncii. Angajatorul trebuie să asigure condiții decente de muncă, protecția muncii, condițiile necesare de igienă, echipament tehnic, de protecție și individual de lucru.
  4. Dreptul la protecție socială, ocrotirea sănătății și asistență medicală;
  5. Dreptul de a se transfera la alt loc de muncă. În cazul în care există motive temeinice, executantul poate prezenta reprezentantului sericiului civil o cerere motivată de transfer la alt loc de muncă, de încheiere anticipată a serviciului sau de altă natură.
  6. Dreptul la studii în afara orelor de muncă. În acest scop, este necesar să informeze reprezentantul serviciului civil din teritoriu și să depună o cerere motivată în acest sens.
  7. Dreptul la concediu:
  • Concediu anual
    Executantul serviciului civil are dreptul la un concediu anual de 14 zile lucrătoare, acordat după cel puțin 6 luni de activitate în cadrul serviciului civil. Acest concediu nu este remunerat.
  • Concediu medical
  • Concediu din motive familiale:
    Acest tip de concediu poate fi acordat în următoarele situații:
    – Boală gravă sau deces al unei rude apropiate ori al unei persoane aflate în întreținerea executantului sau la întreținerea căroreia s-a aflat;
    – Incendiu, calamitate naturală sau alte situații excepționale care au afectat familia executantului;
    – Alte cazuri excepționale care justifică necesitatea prezenței acestuia alături de familie.

Durata concediului din motive familiale nu poate depăși 10 zile și nu este inclusă în concediul anual. Acesta este acordat în mod individual, pe baza unor acte justificative, dacă este cazul.

Drepturile și interesele recruților sunt protejate de Centrul Serviciul Civil. Tot Centrul adoptă hotărâri privind încheierea înainte de termen a serviciului civil.

Modul de depunere a cererilor

Tinerii interesați trebuie să depună personal cererea, completând modelul de cerere de mai jos și motivându-și opțiunea în favoarea servicului civil. Nu este posibilă depunerea cererii de către terțe persoane.

Model cerere: csc.md

Pentru depunerea cererii, sunt necesare următoarele acte (original și copie):
• Contract individual de muncă (semnat și ștampilat) de la locul de muncă unde este angajat tânărul, cu indicarea salariului – nu mai mic de 5500 lei lunar, calculat pentru un program complet de lucru;
• Buletin de identitate;
• Certificatul de studii (gimnaziale și profesionale tehnice);
• Adeverința de recrut;
• Certificatul de componență a familiei (original). Pentru a-l obține, urmează ca tânărul să se adreseze la Primăria din localitatea în care este domiciliat;
• 4 fotografii tip 3×4;
• Act control medical. Cetățenii care doresc să fie scutiți de serviciul militar în termen și să fie încorporați în serviciul civil (de alternativă) sunt supuși examenului medical, deoarece până la decizia comisiei de recrutare-încorporare ei sunt considerați recruți și se află la evidența militară.
• Mapă pliantă (scoroșivateli).

Foto: imagine-simbol

Tinerii din raionul Cimișlia sunt invitați să depună cererile la adresa: orașul Cimișlia, bd. Ștefan cel Mare, nr. 12, Consiliul Raional Cimișlia, etajul III, biroul 307.

Tinerii din raionul Basarabeasca pot primi informații suplimentare la adresa: orașul Basarabeasca, str. Karl Marx, nr. 55, etajul 2, biroul 201 (Consiliul raional Basarabeasca).

Ce se întâmplă finalizarea serviciului civil?

Persoanele care au finalizat serviciul civil sunt incluse în rezervă și primesc un livret.

Guvernul are dreptul să dispună mobilizarea cetățenilor din rezerva serviciului civil pentru cantonamente de instrucție sau cantonamente speciale, de până la trei ori, pe o durată cumulată care să nu depășească șase luni pe întreaga perioadă de rezervă. De asemenea, aceștia pot fi chemați să participe la lucrări de remediere a efectelor situațiilor excepționale.

Vârsta maximă până la care se poate face parte din rezerva serviciului civil este de 50 de ani.

Date de contact utile

Cimișlia:
• Reprezentant: Ciuntu Viorica
• Telefon: 2-11-65 / 067488804

Basarabeasca:
• Reprezentant: Sebov Ghenadi
• Telefon: 2-25-29

Pentru detalii suplimentare:
• Website: https://csc.md/ 
• Adresă: Ștefan cel Mare 180, biroul 1008
• Telefon: 0-22-29-57-33
• Email: [email protected]

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼