Facebook a eliminat sute de conturi implicate în campanii de dezinformare rusă cu privire la vaccinuri

Facebook a eliminat sute de conturi despre care spune că erau implicate în campanii de dezinformare, operate din Federația Rusă, cu privire la vaccinuri și imunizarea anti-COVID.

Compania a declarat că rețeaua de conturi vizează India, America Latină și SUA.

Au fost recruțați influențatori pentru a răspândi afirmații false pentru a submina încrederea publicului, în special, cu privire la vaccinurile Covid-19, spun reprezentanții companiei.

În ultimul său raport privind „comportamentul neautentic coordonat”, Facebook a declarat că a găsit legături între rețea și o campanie de dezinformare eronată de la agenția de marketing Fazze – care face parte dintr-o companie rusă numită AdNow.

Luna trecută, o investigație BBC Trending a dezvăluit cum, în luna mai a acestui an, Fazze a oferit influențelor bani pentru a răspândi afirmații false despre riscurile asociate cu vaccinul Pfizer. Potrivit Facebook, acesta a fost al doilea val de încercări ale rețelei de discredita vaccinurile occidentale.

Investigația lor a relatat că, din noiembrie 2020, aceeași rețea a încercat să descrie în mod fals vaccinul AstraZeneca ca fiind periculos, deoarece folosește un adenovirus inofensiv luat de la cimpanzei.

Postările din conturile din rețea răspândesc meme care foloseau imagini din filmele Planetei Maimuțelor pentru a da impresia că vaccinul va transforma oamenii în maimuțe. Aceste postări au apărut pe Facebook în hindi în același timp în care Guvernul indian discuta despre autorizarea de urgență a vaccinului AstraZeneca.

În campania de dezinformare au fost folosite conturi false, despre care Facebook spune că provin probabil din Bangladesh și Pakistan. Facebook a spus că a eliminat 65 de conturi Facebook și 243 de conturi Instagram pentru încălcarea politicii lor împotriva interferențelor străine.

Ben Nimmo, directorul unuia dintre serviciile de securitate cibernetică ale Facebook, a descris campania drept „o spălătorie de dezinformare” care a plantat conținut pe câteva forumuri online și apoi a amplificat conținutul pe alte platforme.

„Această campanie funcţiona ca o spălătorie automată”, a explicat gigantul social media. O firmă britanică de comunicare, Fazze, era însărcinată cu difuzarea pe scară cât mai largă a unor articole destinate să inducă în eroare şi a unor petiţii pe diferite forumuri şi reţele (între care Reddit, Medium, Change.org, Facebook, Instagram …), prin intermediul unor profiluri false şi al unor influenţatori.

Potrivit raportului Facebook, aceste mesaje au fost apoi împărtășite de o mână de influențatori pe Instagram care au folosit aceleași hashtag-uri și au făcut referiri la faptul că vaccinul AstraZeneca a fost derivat din adenovirusul cimpanzeului.

Ambele valuri ale campaniei nu au avut succes și nu au reușit să câștige multă forță – în ciuda diverselor metode utilizate.

Pe lângă eforturile expuse anterior pentru a înrola influențatori ai rețelelor sociale, această „operațiune” pare să fi folosit o gamă întreagă de tactici într-un efort mai larg de a semna texte înșelătoare online despre vaccinurile Covid fabricate în Vest”, a declarat Jack Stubbs, Director de investigații la firma de analiză social media Graphika.

În ciuda celor mai bune eforturi ale campaniei, raportul Facebook a observat practici neglijente, inclusiv amestecarea limbilor – cum ar fi postarea de meme în limba hindi însoțite de hashtag-uri în portugheză.

Ancheta BBC Trending a arătat că Fazze face parte dintr-o companie rusă, AdNow. BBC a încercat în mod repetat să obțină un comentariu de la sediul AdNow din Moscova, dar nu a primit niciun răspuns. Cu toate acestea, un director al filialei britanice a AdNow a declarat pentru BBC că Fazze este închis.

Ca răspuns la acuzațiile unui politician german că discreditarea vaccinurilor occidentale era în interesul Kremlinului, Ambasada Rusiei în Marea Britanie a declarat: „Tratăm Covid-19 ca o amenințare globală și, prin urmare, nu suntem interesați să subminăm eforturile globale în lupta împotriva acesteia, vaccinarea persoanelor cu vaccinul Pfizer ca una dintre modalitățile de a face față virusului”.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼