Femeilor le este mai greu să se lase de fumat decât bărbaților, arată un studiu francez făcut pe 35.000 de adulți care încercau să renunțe la tutun. Bărbații fumeză mai mult, dar doamnelor și domnișoarelor este este mai greu să renunțe la acest viciu.
Femeilor le este mai greu să renunțe la fumat decât bărbații, în ciuda faptului că fumează mai puține țigări, arată un nou studiu.
Cercetătorii din Franța au studiat peste 35.000 de fumători, atât bărbați, cât și femei, care au folosit diverse tehnici de renunțare la fumat – precum produse de înlocuire a nicotinei, vaping și sesiuni de terapie unu la unu.
Numărul mediu de țigări fumate zilnic a fost de 23 pentru femei și 27 pentru bărbați – dar 55% dintre bărbați s-au abținut de la fumat, comparativ cu 52% dintre femei. Interesant este că aproximativ 56% dintre femei au o dependență severă de nicotină, comparativ cu 60% dintre bărbați.
DE CE RENUNȚĂ FEMEILE MAI GREU LA FUMAT
„Descoperirile sugerează că, în ciuda faptului că fumează mai puține țigări și sunt mai puțin dependente de nicotină decât bărbații, femeilor le este mai greu să renunțe”, a declarat autoarea studiului, Ingrid Allagbe, doctorand la Universitatea din Burgundia, Franța.
„S-a raportat anterior că femeile se pot confrunta cu diferite bariere în calea fumatului legate de frica de creștere în greutate, hormoni și schimbări de dispoziție. Constatările noastre subliniază necesitatea de a oferi modalități de renuntare la fumat adaptate la nevoile femeilor”, a mai adăugat Allagbe.
Femeile au avut rate mai ridicate de obezitate, depresie și anxietate în comparație cu bărbații și au renunțat la obicei mai greu. Experții în sănătate nu știu precis de ce se întâmplă acest lucru, deși este posibil ca anxietatea, depresia și alți factori de risc care sunt mai răspândiți la femei să le facă să renunțe mai greu la tutun.
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CORPUL TĂU DUPĂ CE RENUNȚI LA FUMAT
La 12 ore de când ai renunțat la fumat, organismul va elimina excesul de monoxid de carbon, iar nivelul de oxigen din organism va crește. De asemenea, vei dormi mai bine, întrucât fumătorii prezintă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta tulburări de somn, spre deosebire de nefumători.
La o zi de când ai renunțat la țigări, riscul de a dezvolta un atac de inimă va începe să scadă. De asemenea, nivelul de colesterol din sânge se va regla, iar exercițiile fizice nu ți se vor mai părea o corvoadă, întrucât nivelul de oxigen din organism va fi mai ridicat, ceea ce va ușura capacitatea ta de a face sport.
Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și ale gustului, astfel că după ce ai renunțat la țigări vei observa că acestea vor fi mai ”ascuțite”.
Dacă reziști să stai departe de țigări o lună de zile vei descoperi că plămânii tăi vor funcționa mai bine, nu vei mai tuși și nu vei mai avea probleme cu respirația. De asemenea, circulația sângelui va fi îmbunătăți.