Acum opt ani, pe 30 august 2013, Agenția Proprietății Publice și societatea Avia Invest SRL au semnat Acordul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), pentru o perioadă de 49 ani.
Acest acord rămâne cel mai contestat, dar și cel mai costisitor proiect de parteneriat public-privat în Republica Moldova. Or, valoarea investițiilor planificate este de 244,2 milioane de euro, având ca obiectiv modernizarea serviciilor aeroportuare în trei etape, în funcție de majorarea fluxului de pasageri deserviți de aeroport.
I etapă – 45,1 milioane euro, în termen de doi ani de la data semnării contractului de concesiune;
II etapă – 115,2 milioane euro, în termen de doi ani după atingerea unui flux de pasageri de 2,6 milioane persoane anual;
III etapă – 83,9 milioane euro în termen de doi ani după atingerea unui flux de pasageri de la 3,2 milioane persoane anual.
Deși este unul dintre cele mai monitorizate proiecte din țară, nici până acum nu este clar câți bani a investit Avia Invest și cine controlează de facto compania.
Cine și cum sabotează verificarea lucrărilor
Ultimul raport al APP, publicat la începutul lunii august 2021, denotă însă că Agenția pentru Supraveghere Tehnică așa și nu a verificat ce investiții a făcut în Aeroport compania Avia Invest.
„La 03.03.2020 prin demersul 08/826/AST a informat despre imposibilitatea executării controlului de specialitate din motivul neprezentării de către SRL Avia Invest a documentelor solicitate de către Agenția pentru Supravegherea Tehnică”, susține APP.
În vederea monitorizării contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău, APP a creat și în grup de lucru special, activitatea căruia însă a fost blocată prin neparticiparea membrilor.
Astfel, în 2020 au fost organizate 6 ședințe, dintre care două s-au desfășurat la data de 23 ianuarie 2020 și 4 iunie 2020, iar altele patru ședințe din lipsă de cvorum au fost amânate, explică administrația APP.
În schimb, au fost întocmite 15 note informative pentru autoritățile centrale ale statului, de la Consiliul Suprem de Securitate, Parlament și prim-ministru, la Cancelaria de Stat și Curtea de Conturi.