De Ziua Limbii Române, președinta R. Moldova, Maia Sandu, și prim-ministra, Natalia Gavrilița, au depus flori la mormintele poeților Alexei Mateevici și Grigore Vieru „în semn de omagiu pentru cei care au cântat și au dus faima limbii române”.
Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că trebuie să muncim în fiecare zi pentru ca limba română să devină unul dintre elementele ce unesc toți cetățenii R. Moldova.
Pe 31 august, în R. Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.
În acest an, se împlinesc 32 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.
Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.
La mijlocul lunii august, curent, Academia de Științe a Moldovei a solicitat primelor trei persoane în stat – președinte, președinte al parlamentului și premier, să inițieze procedura de modificare a articolului 13 din Constituția R. Moldova, astfel încât actuala sintagmă, care spune că limba de stat este „moldoveneasca”, să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.