Ce simptome pot sa indice că copilul dumneavoastră are nevoie de ochelari de vedere:
– Uitatul cruciș, care poate indica o problemă asupra modului în care ochii se focalizează asupra unei imagini; astfel, uitatul cruciș îl ajută pe copil să vadă mai clar un obiect sau o imagine;
– Înclinatul capului sau acoperirea unui ochi, ceea ce înseamnă că cel mic încearcă să ajusteze unghiul de vedere, pentru a reuși să mărească nivelul de claritate; acest lucru poate indica faptul că cel mic are ambliopie sau „ochi leneș”, o problemă frecvent întâlnită în rândul copiilor;
– Uitatul de aproape la televizor, precum și cititul de aproape al unei cărți, fapt care poate indica miopia la copii;
– Frecarea excesivă a ochilor, care poate însemna că cel mic are ochii obosiți sau chiar o conjunctivită alergică;
– Dureri de cap sau de ochi, care apar, de regulă, spre finalul zilei, semn care poate indica un efort suplimentar al ochilor, cu scopul de a mări nivelul de focalizare;
– Dificultăți de concentrare la școală și la rezolvarea temelor pentru acasă.
Înainte de alegerea lentilelor și a ramei ținem cont de următorii pași:
– selectarea cadrului;
– selectarea lentilelor pentru ochelari;
– determinarea numărului de puncte simultan;
– selectarea cazurilor;
– crearea unei atitudini psihologice potrivite.
Cadru
Principala regulă – pentru copiii mici, metalul este exclus. Este dură, grea, poate provoca o reacție alergică și, în ciuda rezistenței sale, se poate îndoi și chiar se poate rupe dacă piesele sunt subțiri.
Rama pentru ochelarii pentru copii ar trebui să fie din plastic
Copiii cresc repede, forma feței se schimbă constant. Acestea trebuie schimbate regulat – la fiecare șase luni, medicul verifică modul în care ochelarii sunt potriviți copilului nu numai pentru vedere, ci și pentru purtare. În copilărie, ochelarii sunt purtați între 6 și 12 luni.
Este important ca rama ochelarilor să se țină bine pe puntea nasului, părțile inferioare ale cadrului lentilei să nu „stea” pe obraji, altfel cu un zâmbet, ochelarii se vor ridica inevitabil, distorsionând percepția. Brațele din spatele urechii ar trebui să se potrivească perfect, dar nu strâns la cap, blocând ferm ochelarii în poziție.
Configurația cadrului ar trebui să includă lentile destul de mari
Configurația cadrului ar trebui să includă lentile destul de mari – copilul privește foarte des și în lateral, în timp ce nu trebuie să privească cadrul. Pe de altă parte, o suprafață prea mare de lentile sferice poate denatura imaginea de la periferie.
Lentilele
Regula principală este excluderea sticlei (potențial traumatic înalt) ca material pentru lentilele de ochelari. Specialiștii recomandă lentile din plastic, care sunt indicate pentru utilizarea la ochelari pentru copii.
Apelati medicul pentru alegerea corectă a lentilelor potrivite copilui Dvs:
– monofocale;
– bifocale;
– multifocale;
– sferice;
– asferice
– lenticulare, etc
Important: după ce a început să folosească ochelarii, monitorizați comportamentul și starea copilului – oboseala, durerea de cap și dorința de a scoate ochelarii indică în mod necesar lentile selectate necorespunzător.
Ochelarii de vedere pentru copii trebuie să fie confortabili și cu siguranță înaltă.
Sursa: jurnal.tv