/VIDEO/ Atenție la pericolul din Beci. Anul trecut, trei persoane au murit, intoxicate cu dioxid de carbon

Dioxidul de carbon, emanat în timpul procesului de fermentare, este extrem de toxic și face victime anual, iar cele mai multe tragedii au loc în beciurile slab ventilate. Specialiștii spun că acest gaz nu are miros sau culoare, iar în câteva secunde poate deveni fatal. Pentru a preveni aceste pericole, IGSU a organizat o întâlnire acasă la familia Rotari, în satul Gornoe, raionul Strășeni, iar membrii familiei au povestit cum pregătesc vinul fără risc pentru viață. Potrivit gazdelor, în prima etapă, ei lasă vinul să fermenteze afară în cadă, iar numai după asta îl scurg, îl depozitează în butoaie și îl duc în beci.

Gospodarii au și o metodă de a verifica dacă este sau nu periculos de intrat în beci în perioada când vinul fermentează.

Specialiștii IGSU au confirmat că metoda de pregătire a vinului de către membrii familiei Rotari este una sigură și recomandă tuturor gospodarilor să le urmeze exemplul.

Totodată, ei au explicat că simptomele intoxicației se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă, care pot duce la deces. De aceea pompierii recomanda ca gospodarii să nu intre în pivnițe atunci când fermentează vinul.

În aceste circumstanțe, cei care supraveghează afară trebuie să apeleze imediat la 112, iar salvatorii, echipați corespunzător vor scoate persoana afară și-I vor acorda ajutorul necesar. IGSU anunță că începând din data de 12 octombrie, angajații instituțiilor vor merge pe la casele gospodarilor pentru a-I preveni despre riscuri și metode de precauție.

Potrivit datelor IGSU în anul 2020, trei persoane și-au pierdut viețile în urma intoxicației cu dioxid de carbon emanat în procesul de fermentare a vinului.

Sursa: Echipa 902

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼