Șeful Moldovagaz Vadim Ceban, despre dezvăluirile Financial Times: „Contractul între Moldovagaz și Gazprom nu are nimic în comun cu Pachetul III Energetic”

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a infirmat marți seară că noul contract cu Gazprom amână implementarea Pachetului III Energetic pentru cinci ani, subliniind că acesta este aplicat deja în Moldova. Publicația britanică „Financial Times” a scris că Gazprom a vrut ca Moldova să își amâne implementarea Pachetul III Energetic în schimbul unui preț mai mic la gazele naturale.

„Contractul semnat între Moldovagaz și Gazprom nu are nimic în comun cu Pachetul III Energetic al UE. Republica Moldova implementează Pachetul III Energetic. Un operator de transport gaze licențiat de către ANRE, Vestmoldtransgaz, este certificat după Pachetul III Energetic”, a precizat el în cadrul unei emisiuni TV la Postul N4.

Cu toate acestea, Ceban a recunoscut existența unor probleme de implementare a Pachetului III Energetic de către companiile-fiice ale Moldovagaz – Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz.

„Problemele de implementare a Pachetului III sunt datoriile, activele și protejarea investițiilor Gazprom. Aceste aspecte au fost discutate. Urmează să fie convocată Comisia mixtă moldo-rusă pentru cooperare economică și să abordeze aceste aspecte”, a detaliat Ceban.

În același timp, directorul Moldovagaz a explicat că Pachetul III Energetic al UE presupune liberalizarea pieței, accesul la rețea etc.

„Există 14 traderi internaționali, care au acces la rețea. Avem 24 de furnizori de gaze naturale alternativi, care pot să intre liber pe piață”, a mai spus el.

Publicația britanică „Financial Times” a dezvăluit săptămâna trecută, în timpul negocierilor moldo-ruse cu privire la furnizarea gazelor naturale, că Gazprom vrea ca Moldova să își amâne implementarea regulamentului UE, Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea și permisiunea unei mai mari competiții pe piață.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara acesteia în Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică”, scrie publicația britanică.

Sursa: anticoruptie.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼