Primăria municipiului Cahul și Primăria municipiului Bălți au avut, în anul 2020, cea mai transparentă activitate și au fost cele mai deschise la solicitările cetățenilor. Clasamentul celor mai transparente APL-uri din Republica Moldova a fost realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit datelor, Primăria municipiului Cahul a avut un nivel de transparență și deschidere de 76,99%, în timp ce Primăria municipiului Bălți – 73,15%.
92 de APL-uri de nivelul I și II în 2020 au fost monitorizate, dintre care: 32 de consilii raionale, 40 de municipii/orașe și 20 de comune/sate.
Potrivit raportului IDIS, Primăria municipiului Cahul a avut în 2020 un nivel de transparență și deschidere de 76,99%, Primăria municipiului Bălți – 73,15%, Primăria orașului Cimișlia – 57,23%, Primăria orașului Fălești – 57,11%, iar Primăria municipiului Ungheni – 52,58%.
Dintre autoritățile publice de nivelul II, Consiliul raional Strășeni a ocupat locul de frunte, realizând 66,97% a indicatorilor de transparență, Consiliul raional Criuleni – 64,78%, Consiliul raional Fălești – 63,73%, Consiliul raional Cimișlia – 57,17%, iar Consiliul raional Ungheni – 56,81%.
Nicolae Dandiș, primar al municipiului Cahul, a declarat că premiul este foarte important pentru municipiu. „Cel mai important lucru pe care îl poate face un ales local este să obțină încrederea și susținerea cetățenilor. Să obții o performanță este una, dar să o menții și să o crești este și mai complicat. Pentru mine acest premiu este o motivație în plus, o apreciere din partea comunității. Este un indicator care arată că se poate dacă există dorință. Doi ani în urmă, analizând un asemenea raport de transparență, am văzut capitolele unde eram mai slab apreciați și respectiv am împărțit sarcinile tuturor ca să îmbunătățim aceste capitole”, a declarat Dandiș
La rândul său, secretarul Consiliului municipal Bălți, Irina Serdiuc, a spus că este un premiu așteptat și meritat. „Suntem la a cincea ediție și de fiecare dată venim aici la dumneavoastră cu multe planuri și idei”, a declarat Serdiuc.
Vladimir Aculov, specialist în atragerea investițiilor din cadrul Primăriei orașului Cimișlia, a mulțumit colegilor din cadrul primăriei. „Au depus un efort foarte mare pentru a realiza această transparență, care ne-a permis nouă să fim astăzi aici pentru a lua acest premiu. În continuare ne vom strădui, vom depune tot efortul pentru a crește în acest clasament”, a precizat Aculov.
Alexandr Severin, primar al orașului Fălești, a spus că având doar doi ani de mandat și menținerea în top 5 este pentru un lucru important. „Tot timpul este loc pentru poziția de a munci și de a lua un rezultat mai bun și spre asta ne îndreptăm”, a spus Severin.
Dionisie Ternovschi, viceprimar al Primăria municipiului Ungheni, a declarat că premiul este valoros pentru municipiu. „Într-adevăr aceste recomandări vor fi foarte utile pentru noi. Avem foarte mult de lucru, dar avem persoane capabile care vor ajuta ca acest proces să fie unul și mai transparent. Aici vorbim despre factorul uman. Nu poate să facă totul primarul sau viceprimarul. Trebuie să fie persoane care să preia informația, să știe cum să o publice, ca să fie cât mai accesibilă pentru cetățeni”, a declarat Ternovschi.
Potrivit raportului, nivelul de transparență al APL-urilor de nivelul I și II din Republica Moldova a cunoscut în 2020 un anumit progres. Media generală de transparență obținută de către raioane a fost de 42,22%, iar de către cele 60 de orașe/municipii și comune/sate – 30,44%, fiind în creștere în comparație cu media celor patru clasamente de transparență realizate până în prezent de IDIS ”Viitorul”.
De menționat că, Primăria municipiul Bălți a fost timp de 4 ani fruntaș în topul cu cele mai transparente activități, dar și deschidere la solicitările cetățenilor. Patru ani consecutiv a ocupat primul loc în ratingul transparenței după prezentarea informațiilor despre activitatea organelor administrației publice locale.
Sursa: newsmaker.md