Maia Sandu a declarat că Republica Moldova mai are mult de muncit pentru ca să poată adera la Uniunea Europeană. Întrebată cum va reacționa Federația Rusă la faptul că Republica Moldova ar putea să adere la UE, șefa statului a menționat că este important ca dorințele Republicii Moldova să fie respectate, la fel cum țara noastră respectă dorințele altor state.
În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, Sandu a mai declarat că este real ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. „Foarte mult depinde de noi. Bineînțeles există provocări și riscuri externe care ne pot întârzia reformele și ne pot ține ocupați în altă parte. Mă refer la situația din regiune, pentru că dacă doamne ferește se începe un război, e foarte clar că nu vom avea parte de liniște ca să ne putem ocupa de reforma justiției, de reforma mediului, de afaceri sau de îmbunătățirea acestui mediu de afaceri.
Deci, avem nevoie de liniște și pace. Foarte multe depinde de cum ne vom mișca aici, pe intern. Trebuie să construim o relație bună cu țările membre și noi asta facem”, a precizat Sandu.
Întrebată cum va reacționa Rusia în cazul în care ar începe să fie mișcări pe integrarea europeană, șefa statului a spus că este important un dialog între UE și Federația Rusă. „Este important sprijinul UE, dar așa cum am spus și anterior, noi respectăm opțiunile altor state și așteptăm ca și opțiunile noastre să fie respectate de către celelalte state.
Faptul că noi vrem să avansăm nu înseamnă că nu putem avea o relație constructivă și pragmatică cu Federația Rusă. Sunt și țări membre ale UE care au această relație bună cu Rusia”, a comunicat președintele.
La întrebarea „NATO este o perspectivă pentru Republica Moldova?”, Sandu a declarat că avem scris în Constituție că suntem o țară neutră. „Nu există o asemenea inițiativă și nu prezentăm nici un pericol militar pentru nimeni. Noi ne dorim pace și vrem ca lucrurile să meargă bine”, a conchis Maia Sandu.
Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, potrivit Interfax, a declarat că răspândirea NATO în țările fostei URSS „este o chestiune de viață și moarte pentru Rusia”.
„În ultimele două decenii, poate chiar mai mult, am fost înșelați metodic și, ca urmare a acestei înșelăciuni, am ajuns într-o situație în care securitatea noastră este amenințată. Se află sub amenințare extinderea în continuare a infrastructurii politice și militare a NATO către granițele noastre”, a adăugat Peskov.
Sursa: newsmaker.md