Nu există condiționalități pentru ca președintele Republicii Moldova să vină într-o vizită la Moscova, a declarat viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, pentru agenția TASS
„În ceea ce privește posibila vizită a Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în Rusia, partea rusă a comentat deja de multe ori această problemă – se va putea vorbi despre o vizită atunci când va exista o agendă semnificativă pentru aceasta”, a declarat Rudenko într-un interviu pentru Tass. Rudenko a mai spus că Moscova se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor din dosarul transnistrean în format 5+2 implică Moldova, Transnistria, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia, Ucraina, precum și SUA și Uniunea Europeană în calitate de observatori.
„Sperăm ca Chișinăul să adopte o abordare constructivă și să manifeste o reacție pozitivă la recenta inițiativă a conducerii transnistrene de a intensifica dialogul dintre părți, precum și să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor 5+2”, a spus el.
În același timp, Rusia speră să vadă pași concreti ai conducerii din Republica Moldova în dialogul dintre cele două țări, a adăugat Rudenko. „Partenerii noștri moldoveni își declară disponibilitatea de a construi un dialog bazat pe principiul pragmatismului, de a rezolva problemele deschise ale relațiilor bilaterale în cadrul acestuia. Împărtășim această atitudine”, a declarat Rudenko. „Ne așteptăm ca declarațiile părții moldovenești vor fi susținute de pași practici”, a mai adăugat oficialul rus
El a atras atenția asupra faptului că anul trecut a fost bogat în evenimente din viața politică internă a Republicii Moldova, care au avut impact asupra relațiilor ruso-moldovenești, inclusiv asupra alegerilor parlamentare din țară.
Dialogul politic dintre Rusia și Moldova a fost întrerupt pentru scurt timp din cauza alegerilor din republică, dar este restabilit treptat, a declarat joia trecută și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „A fost o anumită pauză, din cauza proceselor electorale din această țară. Restabilim treptat dialogul politic cu Chișinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat și durabil”, a spus ea.
Rusia presează insistent Chișinăul, după preluarea celui de-al doilea mandat de către Vadim Krasnoselsky pe 12 decembrie 2021, pentru reluarea tratativelor în dosarul transnistrean dintre Chișinăul și Tiraspol.
Sursa: anticoruptia.md