Procurorii anticorupție solicită judecătorilor plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a consilierului municipal, Veaceslav Nedelea și a liderului Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținuți în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurorul de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție Cristina Gladcov.
Astăzi expiră termenul de reținerea în cazul lui Vasile Costiuc și Veaceslva Nedelea. Judecătorii urmează să decidă dacă față de aceștia vor fi aplicate măsuri de arest. Ei ar putea fi plasați în arest la domiciliu sau în penitenciar.
Amintim că miercuri dimineața Vasile Costiuc a fost reținut pentru 72 de ore. Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul acestuia. Momentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Partidului „Democrația acasă”. Ulterior, avocații lui Costiuc au anunțat că acesta a declarat greva foamei.
În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost reținute trei persoane, pe un termen de 72 de ore, a informat Procuratura. Printre cei reținuți este și consilierul municipal Veaceslav Nedelea, ex-deputat al Partidului Democrat și ex-primar de Durlești.
***
Amintim că, la sfârșitul anului 2021, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 – 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.
Ulterior, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.
Atunci, fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.
Pe 28 decembrie, opt persoane au fost supuse perchezițiilor domiciliare, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acestea sunt vizate în dosarele afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați foști funcționari ai Primăriei Durlești, bănuiți că ar fi prejudiciat statul cu circa 6,5 milioane de lei. Potrivit anchetei, cele opt persoane ar fi avut rolul de interpuși, iar beneficiarii efectivi ai tranzacțiilor ar fi rudele fostului primar și ex-angajați ai Primăriei Durlești.