Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că își dă demisia, după un an și jumătate de mandat

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că își dă demisia, după un an și jumătate de mandat. Demisia șefei guvernului atrage demisia întregului cabinet de miniștri.

Gavrliția și guvernul ei demisionează în timp ce Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică, economică și de securitate, cauzate de invazia rusească în Ucraina. Cu o oră înaintea anunțului demisiei, autoritățile au confirmat că o nouă rachetă de croazieră rusească a survolat teritoriul moldovean în dimineața zilei în zbor către ținte din Ucraina.

Demisia are loc pe fundalul unor speculații despre apariția unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ PAS, fondat de președinta Maia Sandu. Șefa statului urmează să se pronunțe pe marginea demisiei, pentru a anunța pașii de mai departe, inclusiv numele viitorului premier. Natalia Gavrilița a fost candidata președintei Sandu pentru șefia guvernului încă de la momentul câștigării alegerilor prezidențiale de către șefa statului.

În primele sale luni de mandat, în 2021, președinta Sandu a forțat dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate câștigate de PAS pe 11 iulie 2021, pentru a instala guvernul condus de Gavrilița pe 6 august. Programul de guvernare PAS „Moldova vremurilor bune” avea ca prioritate curățarea justiției și intensificarea luptei anticorupție.

A fost supranumit de la bun început un guvern al crizelor, fiind nevoit să facă față unei majorări dramatice a prețurilor la gazele naturale rusești încă din octombrie 2021, dar și consecințelor agresiunii rusești la scară largă împotriva Ucrainei, începute la 24 februarie 2022.

Guvernul Gavrilița a obținut succese neplanificate, reușind să mențină R. Moldova „pe linia de plutire”, în ciuda unor crize „fără precedent” și să o apropie de Uniunea Europeană, dar, în chestiunile planificate, succesele sunt mai mici și incerte, comenta la un an de mandat analistul Nicolae Negru.

Pe 3 martie 2022, Natalia Gavrilița semna alături de președinta Sandu și spicherul Igor Grosu cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, transformată câteva luni mai târziu într-o decizie a liderilor europeni prin care R. Moldova a primit statut de țară candidată la aderare. Dar reformele pro-europene recomandate de Comisia Europeană s-au mișcat anevoios.

Știrea se actualizează.

Live-ul îl puteți găsi aici: https://www.facebook.com/europalibera.org/videos/750812573377359/

Sursa: moldova.europalibera.org

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼