Mulți dintre noi folosesc nuci la prepararea dulcelui sau a micului dejun, punând accent pe gustul sățios al acestora. Ceea ce trebuie să luăm în calcul, însă, este că pe lângă gustul delicios pe care ni-l oferă aceste minunate daruri ale naturii, majoritatea nucilor au un rol extrem de important în menținerea unei sănătăți de fier și în combaterea anumitor afecțiuni. Iată, așadar, care sunt 10 dintre cele mai importante beneficii ale consumului frecvent de nuci pentru organismul tău:
- Reduc riscul de diabet de tip. Probabilitatea de a face diabet zaharat scade cu 30% la persoanele care consumă cel puţin 30 g nuci pe zi, de 5 ori pe săptămână. Grăsimile mono şi polinesaturate ameliorează sensibilitatea la insulină.
- Îți țin inima și aparatul cardiovascular sănătos. Grăsimile sănătoase, de tip Omega 3 pe care le conțin nucile contribuie la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL) din sânge, ceea ce conduce la păstrarea unui sistem cardiovascular sănătos și la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi de accident vascular cerebral.
- Menţin ochii sănătoşi. Un consum bogat de nuci, asigură oftalmologii americani, împiedică distrugerea fotoreceptoarelor, cele mai importante celule ale retinei, reducând semnificativ riscul de a dezvolta AMD (degenerarea maculară provocată de îmbătrânire).
- Ajută în cazul anemiei. Datorită conținutului sporit de cobalt, fier și zinc, el sporește cantitatea de hemoglobină, deci, ameliorează sănătatea omului.
- Ameliorează activitatea intestinului. Proteinele din nuci ajută la normalizarea microflorei în stomac, fapt ce va conduce la dispariția constipațiilor și dizbacteriozei.
- Sporesc capacitatea de lucru în general și activitatea creierului, în special. Datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și flavonoide, nucile contribuie la procesele metabolice, ajutînd omul să se simtă mai energic.
- Protejează sănătatea oaselor şi a dinţilor, datorită conţinutului bogat de fosfor.
- Combat cancerul de prostată. Cercetătorii de la University of California din Davis au descoperit că nucile reduc nivelul factorului de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declanşarea cancerului la prostată.
- Feresc femeile de cancerul mamar. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au constatat că un consum regulat de nuci – două sau mai multe porţii pe săptămână, scade riscul de cancer la sân cu până la 36%.
- Îți fac părul și pielea mai sănătoase și mai radioase. O mare parte dintre nuci, precum nuca românească, alunele de pădure, nucile de macadamia sau caju-ul, sunt deosebit de bogate în grăsimi de bună calitate, vitamina A și vitamina E care au un rol deosebit de important în menținerea sănătății și vitalității pielii și a părului.
Nucile, a căror beneficii sunt de neînlocuit pentru organismul în creștere, trebuie consumate de copii, mame și femei însărcinate. Mai bine stabiliți împreună cu medicul câte nuci pe zi trebuie să mâncați. De obicei, doza pentru femeile însărcinate este de 10-12 nuci pe zi, pentru copii – 5-7. Iar o persoană adultă, care nu are contraindicații, poate mânca până la 10 nuci pe zi.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!