Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la 5 iunie. Astfel, Organizația Națiunilor Unite (ONU) încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător. În acest context, o problemă cu care se confruntă mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, sunt deșeurile de masă plastică.
Doar în anul 2022, la nivel național, au fost importate peste 97 mii tone, comparativ cu 106500 tone în anul 2021. Din totalul de deșeuri din plastic, generate în țară, doar o mică parte este reciclată. Rata de reciclare în 2021 a fost de doar circa 3%. Majoritatea deșeurilor ajung la gropile de gunoi sau în mediul înconjurător, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea cetățenilor și pentru ecosisteme. Aceste rezultate demonstrează că reciclarea nu este unica și, nici pe departe, cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național. Este important de identificat noi soluții, cu accent sporit pe prevenire, reducere și reutilizare.
Prin urmare, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie, ca Ziua mondială a mediului înconjurător și, care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități, prin care să reafirme preocuparea lor, pentru conservarea și îmbunătățirea mediului. Astfel, o problemă cu care se confruntă Republica Moldova, dar și întreaga lume, constituie poluarea mediului cu deșeuri din plastic.
În 2023 se împlinesc 50 de ani de la instituirea Zilei mondiale a mediului înconjurător, desfășurată anual, începând din 1973.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!