Agricultorii din nou protestează.

Fermierii din toată țara continuă protestele. Ei au adus utilajele tehnice la intrarea în capitală. Printre cei care îndură gerul și frugul sunt și agricultorii din Basarabeasca. Aceștea nu sunt diacord cu decizia Executivului de a majora TVA-lui. Fermierii cer compensații pentru prejudiciile cauzate de seceta asupra culturilor din grupa a II-a: porumbul și floarea soarelui.

Gheorghe Mațcu  Șeful, Serviciul Agricultura Basarabeasca

 

 

”Agricultorii din Basarabeasca au ieșit la protest deoarece nu sunt mulțumiți cu majorarea TVA-lui de la 8% la 12% la producția vegetală. Iar compensațiile promise pentru grupa a II-a nu li s-a acorda, li s-a promis compensarea doar a porumbului. Planificăm mâine să mergem și noi în Piața Mare a Adunării Naționale.”

 

 

 

Potrivit Președintelui Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mîrzenco agricultorii vor să aducă tehnica în Piața Marii Adunări Naționale, doar că pentru asta au nevoie de autorizație de la Primărie și Poliție. Aceștea anunță că nu vor renunța la proteste, până când nu vor fi anunța alegeri parlamentare anticipate.

Vasile Mîrzenco Președinte, Federația Națională a Fermierilor

 

„Vom protesta pentru aceleași obiective care le-am anunțat la protestele anterioare: politica bugetar-fiscală păguboasă producătorilor agricoli, plata compensațiilor pentru cerealele de grupa II-a”

 

 

Este de menționat că agricultorii cer ajutor de la stat încă din lunile iulie-august. Anul acesta seceta a arst toate câmpurile, astfel a creat o situașie de forță majoră în domeniul agriculturii. Producătorii agricoli nu au avut cu ce achita creditele la bănci și nici nu au avut bani pentru a începe lucrările agricole de pregătirea pământul pentru toamna anului 2020.

Gheorghe Mațcu  Șeful, Serviciul Agricultura Basarabeasca

”Din păcate toate culturile au fost distruse în totalitate 95-100% porumbul, floarea soarelui. Pe unele câmpuri floarea soarelui nici nu a înflorit a stagnat în creștere și văzând situația producătorii agricoli sunt indignați că nu au posibilitatea de a achita creditele la bănci.”

Petru Tarlev, producător agricol, r-l Basarabeasca

 

 

Noi nu avem nimic, nimic nu am cules, nici culturile de prima  grupă. Am semănat în pământ 250 de kg iar am recoltat 170 de kg. Am avut cheltuieli pentru combaină, am plătit tractoristul, am depus foarte mari eforturi, muncă și cheltuieli. La 100 de hectare sau cheltuit minimum 40000 de lei. Am băgat în pământ circa un milion de lei și nu am luat nimic.”

 

 

Pe lângă anunțarea situației excepționale, agricultorii solicitau reeșalonarea creditelor pentru că fermierii nu aveau resurse financiare. Ei cereau ca dobânda pentru luna august să fie achitată direct la bancă de către Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură. Fermierii insistau implicarea Guvernului în soluționarea problemelor create de secetă. Mai târziu agricultorii disperați au ieșit la protest! Prin acest gest ei au dotit să atragă atenția autorităților la problemele lor.

Revendicările agricultorilor remise Guvernului au fost:

anunțarea situației excepționale cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de bănci, scutirea de plată a impozitelor salariale pe venit și funciare pe o perioadă de 12 luni.  Indenitificarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă. Majorarea  ajutorului financiar de la stat de la 1000 până la 3000 de lei. Simplificarea procedurei de colectarea documentelor prezentate la Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.  

În luna august pe lângă agricultorii din Basarabeasca la proteste au mai ieșit și raioanele Cimișlia, Cantemir, Leova, Ștefan-Vodă, Căușeni, Anenii Noi, Ialoveni, Hâncești, Ungheni. Situația în agricultură continua să se agraveze seceta a distrus atât  culturile de toamnă, cât și cele de primăvara ne mai vorbind de culturile de grupa a II-a. În raionul Basarabeasca au fost plantate circa 6500 de hetare de culturi de grupa a II-a.

Gheorghe Mațcu  Șeful, Serviciul Agricultura Basarabeasca

„Noi producătorii agricoli cerem suportul statului pentru ca să putem activa mai departe. Am venit către Minister cu propunearea: la cheltuielile suportate ca statul să ne întoarcă 50 la sută din cheltuielile din anul agricol 2019-2020. Dobânzile care urmează a fi achitate ca Ministerul în comun acord cu Agenția de intervenție să ne permită de a ne depune dosare de subvenționare și automat dobânda să fie achitată băncii.”

În raionul nostru au fost cazuri când de pe jumătate de hectar s-a recoltat doar 20 de kg de grâu. În acest context pentru a evita cheltuielile în plus majoritatea producători agricoli au lăsat culturile cerialiere pe câmpuri. Conform datelor oferite de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, 2 269 de producători agricoli au beneficiat de compensații. Valoarea compensațiilor solicitate a fost de 289,6 milioane de lei. În luna octombrie cabitenul de miniștri a aprobat, în ședință de Guvern, Hotărârea cu referire la alocarea a încă 24 de milioane de lei drept compensații pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

Autor: Tatiana Casîm

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼