Susțineți BAStv

ANSA a înregistrat două cazuri de pestă porcină la două ferme din Republica Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat despre identificarea a două cazuri de pestă porcină la două ferme din nordul Republicii Moldova. Totodată, ANSA oferă recompense persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru.

În perioada 14-16 iulie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mică, situate în satele Gîrbova, raionul Ocnița, și Vărăncău, raionul Soroca. Comisiile pentru Situații Excepționale din raioanele Ocnița și Soroca au aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare.

Subdiviziunile teritoriale ale ANSA colaborează cu autoritățile publice locale și autoritățile competente pentru a preveni comercializarea și transportarea ilegală a porcilor din exploatațiile neprofesionale și a produselor obținute de la acestea. Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze de urgență subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și decesului animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți.

Proprietarilor de porci li se recomandă să nu folosească în hrana animalelor cereale proaspăt recoltate sau resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate. În plus, ANSA solicită cetățenilor să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate și să evite procurarea produselor din carne de porc din țările afectate de pesta porcină africană, pentru a preveni riscul introducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼