Susțineți BAStv

Biserica ortodoxă de stil vechi o sărbătorește, astăzi, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc, pe 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. În popor această sărbătoare este cunoscută ca „Sfânta Vineri de Toamnă”.

Mai multe surse atestă că Sfânta Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite mai multe minuni și vindecări miraculoase pentru cei aflați în necaz, atât în timpul vieții, cât și ulterior prin puterea dumnezeiască a moaștelor sale.

În tradiția populară, „Sfânta Vineri” este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora. În aceasta zi este interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita degrabă.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.

Ziua Sfintei Parascheva este și zi de pomenire a celor trecuți în „Lumea Reîntoarcerii”. Cu această ocazie se dau de pomană pâine din grâul nou și must.

Se spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție arată că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼