Când trecem la ora de iarnă în 2021. Data în care trebuie să schimbăm ceasurile
În Franța, de exemplu, în 1976, după șocul petrolier din 1973, pentru a economisi energie, s-a produs schimbarea orei. Din 1998, datele schimbării orei au fost puse în concordanță în Uniunea Europeană. În toate țările membre, trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică din octombrie, iar trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din martie.
În noaptea de sâmbătă 30 octombrie, până duminică 31 octombrie 2021, mai precis în ultimul weekend din octombrie, vom trece la ora de iarnă. Astfel, la ora 3 dimineața, va trebui să vă setați ceasurile înapoi cu o oră. Ora 3 va fi ora 2. Soarele va apune mai devreme în fiecare zi, însă vom dormi o oră în plus în acel weekend.
Unii oameni nu privesc cu ochi buni ideea de a dormi o oră în plus. Deficitul de vitamina D, moralul scăzut și întreruperea ceasului biologic sunt principalele lor argumente. Acestea sunt toate motivele care au determinat UE să inițieze o procedură de abandonare a schimbării orei în întreaga zonă a UE.
„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.
O decizie a fost luată în martie 2019 privind eliminarea schimbării orei. Cu toate acestea, noua reglementare ar putea intra în vigoare abia în 2022. Dacă nu, sâmbătă 29 octombrie 2022 până duminică 30 octombrie 2022, va trebui să facem același lucru ca anul acesta. La fel în noaptea de sâmbătă 20 octombrie până duminică 29 octombrie 2023.
S-a constatat că în lume sunt mai multe țări care nu folosesc ora de iarnă
Medicii afirmă că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii sunt cei cate resimt cel mai puternic această schimbare. Ea afectează ritmurile biologice, duce la creșterea riscului de infarct cu 5 % în prima săptămână de vară.
Abia după două săptămâni va avea loc adaptarea completă a organismului la noul program. Și asta nu este tot. Schimbarea orei ar duce la tulburări ale apetitului, infecții virale mici și iritabilitate.
Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din rațiuni ce țin și în cazul schimbării orei de vară. Dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condițiile de lumină naturală, iarna, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea pe care noi o numim ora de iarnă.
Din momentul intrării în vigoare a orei de iarnă, diminețile vor fi mai luminoase, iar serile mai întunecoase. Astfel, în luna octombrie se revine la ora oficială de iarnă.