Susțineți
BAStv

Carabetovca Reciclează: Un sat și un mediu curat

Primăria Carabetovca a implementat un proiect “ Carabetovca Reciclează”, în colaborare cu Întreprinderea ABS Recycling. Proiectul a dat start acum câțiva ani. Astfel, cu ajutorul localnicilor, s-a instalat 15 tomberoane, pe fiecare stradă, pentru colectarea plasticului.

Pe parcursul acestor ani, satul a colectat și depozitat sticle din plastic și acum a ajuns timpul să le de-a la reciclare. Recent, au încheiat un contract de parteneriat cu Întreprinderea ABS Recycling, în care se stipulează că, cât va fi de reciclat plastic, atât timp va fi valabil contractul. Toată acțiunea este finanțată de Primăria Carabetovca.

Transportarea plasticului de pe străzi până la depozit este asigurată de primărie. Până la Chișinău – este asigurată de intreprinderile care le reciclează. Transportul nu are un orar zilnic, când sunt umplute tomberoanele, atunci vine mașina. Aproximativ 100 m2 de gunoi s-a colectat până la moment.

“Suntem în proces de colectare și încă nu avem un venit, dar din banii acumulați de la reciclarea plasticului, avem intenția să începem să facem și tomberoane pentru colectarea sticlei”, menționează Sergiu Răcilă, primarul s. Carabetovca.

Localnicii s-au implicat activ la colectarea plasticului și sunt mulțumiți de acțiunea întreprinsă de către primăria satului.

“Carabețenii odată în plus au dat și dau dovadă de implicare civica, scopul final fiind să avem un sat și un mediu curat, fapt pentru care Vă mulțumesc”, afirmă Sergiu Răcilă.

Din lipsa unui sistem de colectare selectiv și din restricțiile legislative, privind importul deșeurilor din mase plastice, Compania „ABS” s-a confruntat cu o criză majoră de materie primă. În acest context, a fost planificat crearea propriului sistem selectiv de colectare și costrucția unei fabrici de sortare a deșeurilor menajere mixte. Compania „ABS” şi-a început activitatea, în domeniul gestionării deșeurilor, în anul 2006.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼