Susțineți BAStv

Cât costă modernizarea căii ferate din Moldova? Analiza lui Andrei Spînu

În cadrul Forumului Feroviar din 15 martie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că 3 miliarde de euro ar fi suma aproximativă necesară pentru a moderniza rețelele de cale ferată din Republica Moldova.

„Calculul e simplu. Avem nevoie de aproximativ trei miliarde de euro pentru a reconstrui toată infrastructura și de un termen de la 15 la 20 de ani pentru a duce la bun sfârșit acest program. Să fie clar, este un program de durată, dar asta este realitatea. De asemenea, trebuie să spunem foarte sincer că, fără UE, fără partenerii noștri, acest lucru nu va fi posibil”, a anunțat Andrei Spînu.

În cadrul aceluiași forum, a fost prezentat un plan de renovare, iar Franța s-a oferit să sprijine Republica Moldova în acest proces. Au fost semnate scrisori de intenție pentru discuții concrete. Prioritatea finanțării franceze va fi digitalizarea serviciilor, achiziționarea de vagoane rulante, locomotive și echipament de întreținere. Ministrul Spînu a promis că în următoarele luni se va stabili exact ce va fi cumpărat din fondurile oferite de Franța.

Este important de menționat că aceste sume pot fi acordate sub formă de granturi sau credite, iar Republica Moldova va colabora și cu autoritățile europene pentru a asigura succesul procesului de modernizare a căilor ferate.

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea infrastructurii de transport și dezvoltarea economică a țării.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼