Energia electrică este o prezență constantă în viețile noastre, iar electrocasnicele joacă un rol esențial în activitățile noastre zilnice. De la frigidere și mașini de spălat până la televizoare și calculatoare, aceste aparate ne ușurează viața, dar câtă energie consumă ele într-o casă obișnuită?
Cel mai mare consumator din locuință
Mașina de spălat – este, fără îndoială, cel mai mare consumator de energie din casă. Din fericire, nu funcționează continuu. Exemplu: o mașină de spălat normală cu o capacitate de 5 kilograme, la o spălare cu încărcare maxima, la 60 de grade, în care durata medie de spălare este de 60 de minute, poate consuma până la 0,85 Kwh.
Combina frigorifică – frigiderul încarcă factura cu circa 280 Kwh/an și este al doilea cel mai mare consumator de energie din locuință. Acest consum este valabil pentru un aparat modern, cu eficiență energetică A+. Cele mai vechi pot consuma și mai mult.
Calculatorul – al treilea consumator de energie din casă. Un PC vechi care funcționează în regim de lucru ca desktop (fară jocuri și filme), are un consum de ~ 100Wh/h. Dacă funcționează în medie 12 ore/zi, ai un consum de 1.2Kwh/zi, adică maximum 37 Kwh/luna și respectiv 444 Kwh/an.
Televizorul – un televizor cu LED, cu o diagonală de 81 de cm are un consum mediu pe oră de 40w. Însă, el consumă și când este în modul standby.
Pe lista consumatorilor de energie se înscriu și aspiratorul, fierul de călcat, cuptorul cu microunde, dispozitivele de înfrumusețare a părului, tableta si smartphone-ul.
Cum poți să economisești energie
Dacă vrei ca pe viitor să plătești facturi mai mici la energie, pe lângă sfatul de a achiziționa dispozitive și electrocasnice cât mai eficiente din acest punct de vedere și abonarea la un furnizor care practică prețuri mici, ar trebui să mai urmezi și câteva sfaturi simple:
- Nu lăsa becurile aprinse în încăperile în care nu te afli;
- Scoate din priză computerul, televizorul, încărcătorul și alte dispozitive atunci când nu le folosești! Atât timp cât sunt în priză, ele consumă energie chiar și atunci când sunt oprite;
- Alege să îți izolezi foarte bine locuința, pentru că vei avea cheltuieli mai mici atât pentru încălzire, cât și pentru răcirea ei;
- Folosește becuri economice! Cele cu led sunt cele mai eficiente. Deși costă ceva mai mult, sunt de 30 de ori mai durabile decât cele normale. De asemenea, ele reduc consumul de energie electrică. În timp ce un bec normal consumă în jur de 100 de W, unul cu led consumă între 3 și 20 de W.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!