Discrepanțele regionale în sensul dezvoltării economice reprezintă o provocare în lumea modernă. Concentrarea neuniformă a capitalului economic generează inegalități majore a nivelului de trai între diferite teritorii.
Republica Moldova înregistrează o concentrare enormă a potențialului economic în orașele mari (Chișinău, Bălți). De aici rezultă și discrepanțe majore în nivelul de trai între orașele mari și localitățile mai mici, dar și între localitățile urbane și cele rurale din regiuni.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Raional, în raionul Basarabeasca circa 80% din gospodării sunt conectate la sistemul centralizat de alimentare cu apă, dar în sate această cifră este de circa 63%. Situația cu sistemul de canalizare este mult mai gravă: nu mai mult de 10% dintre gospodării sunt conectate la sistemul centralizat de canalizare, în principal în clădirile cu mai multe apartamente. Locuitorii din sectorul privat folosesc latrine cu gropi sau pur și simplu varsă apele uzate în stradă. Rețelele existente de alimentare cu apă și de canalizare sunt grav deteriorate, ceea ce cauzează frecvente avarii. De asemenea, instalațiile de tratare a apelor uzate sunt într-o stare proastă de întreținere. Toate acestea cauzează daune grave mediului înconjurător și sănătății omului.
Lipsa accesului la apeducte este compensată aproape în întregime de fântâni. La nivel național 38% gospodării se alimentează cu apă potabilă din fântâni. În cazul instalațiilor de apă caldă, rețea publică de alimentare cu apă caldă la noi în raion nu există.
Populația deservită de sistemul de alimentare cu apă pe regiuni de dezvoltare, în 2016
Tabel preluat de pe site-ul Biroului Național de Statistică
Și în final, în cazul sistemelor de canalizare existente nu toate dispun de stații de epurare, astfel încît apa să fie tratată. Cea mai bună situație dintre regiunile de dezvoltare este în UTA Găgăuzia, unde toate cele 5 sisteme de canalizare dispun de stații de epurare.
Analiza statisticilor disponibile la moment indică diferențe majore între infrastructura de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare în plan regional. La fel, sunt constatate discrepanțe majore și în interiorul regiunilor și, în special, între orașe și sate. Totodată, nivelul de funcționalitate a infrastructurii disponibile la general este foarte scăzut, însă în ultimii ani, totuşi, remarcăm o îmbunătăţire a situaţiei privind accesul populaţiei la sistemele centralizate de alimentare cu apă, în special în mediul rural.
(datele statistice preluate de pe site-ul Biroului Național de Statistică din nota analitică ”Sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare”)