Sfânta Împărtășanie este una dintre tainele Bisericii Ortodoxe. Cum să ne împărtășim corect și de câte ori se poate împărtăși în timpul Postului Mare, ne-a vorbit Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia.
Creștinii ortodocși consideră Împărtășania nu doar un ritual, ci o uniune cu Dumnezeu. În timpul acestei taine, credincioșii gustă pâinea albă și vinul, simbolizând trupul și sângele lui Iisus Hristos.
Cine poate să se împărtășească în timpul Postului Mare și în ce zile
După cum a menționat Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia, toți creștinii care țin post și rostesc rugăciuni au posibilitatea să primească Sfânta Împărtășanie.
Potrivit Părintelui Valentin, se poate împărtăși în ziua de sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare din timpul postului, când se săvârșește Sfânta Liturghie.
De câte ori se poate împărtăși în perioada Postului Mare
Nu există nicio interdicție clară care să reglementeze Împărtășania ca pe un mecanism. Împărtășania este o nevoie spirituală a credinciosului care apare din diverse motive.
„Nu putem vorbi de un număr minim sau de un număr maxim de împărtășiri. De fapt, când vorbim de Sfânta Împărtășanie, nu numărul/frecvența împărtășirilor ar trebuie să fie principala noastră grijă ci felul în care ne pregătim, felul în care trăim înainte și după fiecare împărtășire. Când spun că principala grijă nu trebuie să fie numărul de împărtășire nu înseamnă că nu trebuie să ne dorim să ne împărtășim cât mai des cu putință, ci doar că frecvența împărtășirii trebuie să fie stabilită împreună cu părintele duhovnic care poate binecuvânta într-un fel sau în altul”, a mărturisit, Preotul Andrei Atudori.
Cum să te pregătești pentru taina Împărtășaniei în Postul Mare
Pentru a te pregăti de taina Împărtășaniei, este necesar să ții post și să te rogi cu devotament. Postul strict se ține timp de trei zile. Se interzice consumul de ouă, carne, pește și produse lactate. Este permis să nu mănânci și să nu bei cu cel puțin 6 ore înainte de taină. În plus, ar trebui să te abții de la distracții și relații trupești.
În timpul postului, este recomandabil să citești rugăciuni. În orice cărți de rugăciuni există o secțiune despre „Sfânta Împărtășanie”, unde poți găsi tot ce este necesar.
Se consideră că înainte de Împărtășanie este cel mai bine să te spovedești. Fără acest lucru, se împărtășesc doar copiii sub 7 ani.
Abaterile de la regulile pregătirii pentru Împărtășanie sunt permise și persoanelor bolnave, femeilor însărcinate și care alăptează. Ei pot să nu țină postul. Enoriașii bolnavi pot, de asemenea, să reducă postul și numărul de rugăciuni înainte de taină.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!