Deja de un an, în Republica Moldova sunt implementate reglementările potrivit cărora țigările și alte produse din tutun trebuie să fie plasate în cutii speciale, închise, pentru a nu tenta cetățenii să le cumpere. Cu alte cuvinte, țigările și alte dispozitive nu mai pot fi văzute în vitrinele magazinelor. Nu se cunoaște deocamdată ce impact a avut această măsură asupra numărului fumătorilor din țară, dar, potrivit lui Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, țigările au devenit mai puțin atractive pentru tineri. Mai mult decât atât, Agenția intenționează să pună în aplicare norme mai stricte pentru a reglementa piața tutunului, inclusiv alternativele fără fum.
„Pot spune cu certitudine că acest lucru va influența numărul de fumători noi. Cred că, în timp, numărul lor va scădea. Nu sunt gata să spun cât de mult a scăzut acum, dar vom avea în curând date statistice noi. În scurt timp, vom efectua un studiu în rândul populației cu privire la răspândirea factorilor de risc ale bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Va fi vorba inclusiv despre fumat și utilizarea altor produse din tutun”, a spus Șalaru.
La rândul său, Roman Chircă consideră că „printr-o abordare corectă, dimpotrivă, este necesară diferențierea țigărilor clasice de modalitățile alternative de consum a nicotinei, care s-au dovedit a fi mai puțin nocive. Ar trebui să furnizăm astfel de metode doar adulților care fumează deja, ca parte a unei politici de reducere a riscurilor. Aceasta este o alternativă pentru cei care vor să se lase de fumat”.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, consumul de tutun și expunerea la fum provoacă anual moartea a aproximativ 5 200 de persoane. 25,3%, adică un sfert din populația Moldovei, sunt fumători activi.