Virineia Carapirea este una dintre cei 14 absolvenți ai Instituției Publice Liceul Teoretic „Constantin Stere” din s. Abaclia care a susținut examenul de Bacalaureat anul acesta, însă ea s-a diferențiat de colegii săi prin mai multe. În primul rând Virineia s-a plasat pe locul întîi în raionul Basarabeasca în baza rezultatelor obținute, luând 3 note de „10” și o notă de „9”! În al doilea rând această tânără modestă este o adevărată lideră între tineri, și foarte activă civic în localitatea sa. Ea a fost organizatoarea și participanta la acțiuni ecologice, autoare de proiecte orientate spre dezvoltarea tinerilor din localitate. În al treilea rând Virineia Carapirea este una dintre cele mai talentate jurnalistă a redacției de tineret a studioului BAS-Tv. Ea a luat locuri de frunte în concursuri locale și naționale în jurnalistică și în medialiteracy. Corina Obreja care este membra redacției relativ nu demult, a hotărât să afle de la Virineia cum îi reușește să obțină rezultate în mai multe domenii, ce o inspiră și cine-și dorește să devină.
1. Ce înseamnă pentru tine să fii elev excelent (de nota 10)?
Nu mă identific cu imaginea unui elev excelent și nici măcar nu pot spune că acesta este un scop bine ales pentru un elev. Eu vreau să cred că un elev bun este unul care este interesat de procesul de învățare, vrea să cunoască mai mult și să fie mai bun decât a fost cu o zi înainte. Cu siguranță, arată bine o medie care este cât mai aproape de 10, dar mai importantă decât aprobarea profesorilor și a părinților este să înveți ceea ce îți va fi cu adevărat util, să îți dezvolți abilități sociale, să faci din adolescență o experiență frumoasă. La urma urmei, nu o diplomă determină succesul în viață.
2. Ce emoţii ai simţit când ţi-ai aflat notele şi punctajul acumulat?
Abia după ce am conștientizat că acele note sunt ale mele am putut să mă bucur cu adevărat. Până atunci, am simțit și negare, și mândrie, și șoc.
3. Cum au reacţionat părinţii tăi când au aflat rezultatele tale?
Să zic că nu s-au bucurat ar însemna să mint, dar eu tind să cred că eram mai entuziasmată decât dânșii.
4. Ce sau cine te inspiră pentru rezultate bune?
Nu am nevoie de presiune externă în acest caz. Am fost învățată că notele bune îți pot deschide mai multe uși și ar fi păcat să le închizi de bună voie.
5. Cât timp ți-a luat pregătirea pentru Bac?
Mi-a luat mai puțin decât se zice că este nevoie pentru a obține note bune. Eu, la fel ca toată lumea, am zis că mă apuc de învățat încă din septembrie, dar n-am făcut-o. Cel mai mult am învățat la chimie, pentru că era punctul meu slab. Aici a fost nevoie să muncesc în jur de 4 h săptămânal timp de 2 luni. La istorie m-am pregătit în ultimele 3 săptămâni, întrucât era foarte mult material de parcurs. La limba română am învățat în ultima săptămână, iar la limba engleză – în ultimele două zile înainte de examen.
6. Cum te-ai pregătit pentru a ajunge la asemenea rezultate?
Am învățat așa încât să îmi fie interesant procesul, pentru că eram sigură că nu am cum să obțin note de 10 și 9 la istorie, română și engleză. Pentru mine funcționează schemele, desenele, informațiile reduse la minimum necesar, clipurile de pe YouTube, articolele scrise bine și deadline-urile.
7. Din câte știu, te-ai pregătit cu sârguință pentru examene, duci o viață activă, participi la activități de voluntariat și la multe concursuri. Cum reușeşţi să îmbini totul?
(Nu m-am pregătit cu multă sârguință pentru examene, mai degrabă de ore mă pregăteam) Încerc să fac doar ceea ce îmi place sau ce îmi va aduce avantaje în viitor, deci nu am chiar atât de multe activități. Prefer să-mi organizez timpul în așa fel încât să pot sta și degeaba, dacă vreau asta.
8. Ce a însemnat pentru tine să participi la activitatea redacției de tineret a BAStv?
Cred că asta a fost cea mai valoroasă experiență a adolescenței mele. Basarabeasca nu se poate lăuda cu multe oportunități pentru tineri și sunt o norocoasă, zic eu, că am ajuns să cunosc atâția oameni frumoși, să învăț atâtea lucruri, să îmi dezvolt atâtea abilități.
9. Ce profesie ai ales și ce a influențat alegerea ta?
Am ales profesia de jurist din mai multe motive. Poate că cel mai important este că îmi doresc ca dreptul să fie mai accesibil în țara noastră. Eu nu cred că oamenii noștri își știu tare bine drepturile și mai puțin obligațiile. Eu cred că noi avem mult de muncit la acest capitol.
10. La ce universitate ai fost admisă și de ce ai ales această instituție de învățământ superior?
Am ales USM, pentru că, aparent, este cea mai bună opțiune pentru un viitor jurist care își propune să activeze în Republica Moldova.
11. Cum te vezi peste 10 ani?
Momentan, nu mă văd. Apele-s prea tulburi. Revin cu un update în 2032, dacă e nevoie.
12. Cum ai dori să arate Republica Moldova în viitor?
Poate că nu-i atâta despre A ARĂTA cât este despre A FI. Vreau ca Republica Moldova să aibă drumuri, școli și spitale de calitate, vreau ca sistemele din stat să funcționeze eficient, vreau ca oamenii să aibă studii nu doar pentru diplomă, vreau salarii decente, o altfel de mentalitate, vreau ca fiecare să-și permită o vacanță și să cumpere produse pentru cină fără să trebuiască să verifice fiecare etichetă.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!