Ceaiul verde: beneficii și contraindicații

Dacă ești un fan care adoră să bea oricând o ceașcă de ceai verde, atunci cu siguranță știi cât de multe beneficii are delicioasa licoare. Însă este important să cunoaștem și efectele adverse ale consumului de ceai verde, cât și contraindicațiile acestei băuturi, mai ales că nu este indicată tuturor persoanelor.

Beneficiile ceaiului verde:

Pentru inima – potrivit unui studiu realizat în 2006, consumul de ceai verde poate reduce mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare. La acest studiu au participat peste 40.000 de participanti japonezi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. Studiul a început în anul 1994 și s-a întins pe perioada a 11 ani. Specialiștii au descoperit că persoanele care au băut cel puțin cinci căni de ceai verde pe zi au avut un risc redus de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. Această descoperire a fost susținută și de o analiză efectuată în 2016 privind ceaiul verde și bolile cardiovasculare. În analiză au fost incluse nouă studii care au implicat 259.267 de persoane. Conform cercetătorilor, consumul de ceai verde a provocat rezultate favorabile în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare și ischemice.

 

Reduce nivelul colesterolului  – consumul de ceai verde, fie sub formă de băutură, fie sub formă de capsulă, a redus semnificativ nivelul lipoproteinelor de densitate mică (sau colesterolul “rau”).

Protejează vederea și previne bolile oculare – specialiștii au analizat efectele catechinelor asupra bolilor oculare. Potrivit descoperirilor, consumul cât mai multor catechine poate ajuta la protejarea ochilor de stresul oxidativ și, implicit, de pierderea vederii. Conform oamenilor de știință implicați în studiu, catechinele pot călători din tractul digestiv către țesuturile ochilor și pot reduce stresul oxidativ după 20 de ore de la consum.

Contraindicațiile ceaiului verde:

În cazul adulților, consumul de ceai verde are puține efecte secundare cunoscute. Cu toate acestea, pot apărea urmatoarele riscuri și complicații:

Sensibilitate la cofeină – persoanele care au o sensibilitate gravă la cofeină se pot confrunta cu anxietate, insomnie, greață, stare de iritabilitate sau probleme stomacale dupa ce beau ceai verde.

Probleme hepatice – în cazuri rare, consumul unei concentrații mari de extract de ceai verde poate avea un impact negativ asupra sănătații ficatului.

Interferența cu alți stimulenți –  o persoană care consumă ceai verde în timp ce ia medicamente stimulante s-ar putea confrunta cu tensiune arterială mare și ritm cardiac crescut.

Pacienții care suferă de insuficiență renală, boli de ficat, afecțiuni cardiace sau probleme cardiovasculare majore nu trebuie să ia extracte de ceai verde fără a primi acordul unui medic. De asemenea, femeile gravide și femeile care alaptează nu ar trebui sa bea mai mult de una sau doua căni pe zi, deoarece, potrivit studiilor, o cantitate mai mare de cofeină decât cea menționată poate afecta ritmul cardiac.

Sfaturi pentru prepararea și consumul de ceai verde

Pentru a prepara ceai verde:

  • Pune plicul de ceai sau frunzele de ceai în ceainic.
  • Pune apă la încălzit, însă nu o lăsa să dea în clocot, deoarece acest lucru poate elimina unii dintre compușii frunzelor de ceai verde.
  • Temperatura “ideală” pentru prepararea ceaiului verde este de 70-80 grade C (ceaiurile verzi chinezești standard se prepară la temperaturi ușor mai ridicate). Toarnă apoi apa fierbinte în ceainic și lasă frunzele la infuzat aproximativ 1-3 minute.
  • Toarnă apoi ceaiul în cană și, dacă preferi, adaugă niște suc de lămâie sau miere ca element final.

Trebuie menționat faptul că, deși ar putea fi foarte benefic, ceaiul verde de unul singur nu va îmbunatăți durata de viață și nu va proteja organismul de afecțiuni. Consumul de ceai verde trebuie să fie doar o parte componentă a unui stil sănătos de viață. În general, studiile au descoperit că ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate, mai ales în ceea ce privește anti-îmbătrânirea. Cu toate acestea, este important să mâncăm echilibrat și să avem un stil de viață sănătos.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼