Cum arăta orașul Basarabeasca în perioada anilor 1950-1980. Imagini din arhivă

Pentru a extinde cunoștințele despre trecutul istoric al orașului Besarabeasca, pentru a ne simți mândri de strămoșii noștri, care, într-un moment dificil, au fost împreună. Subliniind frumuseția și valoarea orașului, site-ul oldbasarabeasca.wixsite.com  ne-a prezentat un șir de fotografii realizate între anii 1950-1980.

oldbasarabeasca.wixsite.com

Biserica în ruine 1963. Din arhivele familiei Luca

Biserica „Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni” a fost construită în 1911 cu ajutorul fraților Ghimișli cu suportul financiar al enoriașilor. De asemenea, pentru construirea Bisericii Ortodoxe au fost alocate de către un țar 500 de ruble (250.000 MDL în termeni de astăzi). Biserica a stat probabil până la sfârșitul anilor ’40. Din cauza lipsei de vizitare, de-a lungul timpului, biserica a fost distrusă și s-a luat decizia de demolare a clădirii . Biserica a fost demolată la începutul anilor ’70.

Secția de boli infecțioase a spitalului. Din arhiva familiei Popușoi 

Din păcate, despre spitalul din Basarabeasca din perioada antebelică și despre medicii din acea vreme se știu puține lucruri. Odată cu întemeierea cartierului Romanovski, a apărut departamentul raional de sănătate, care era situat într-o clădire de pe strada Karl Marx (apoi strada Stalin). Apoi a fost transformată într-o clădire rezidențială pentru medici. Spitalul era situat inițial pe strada Ciapaev. Într-o curte mare se aflau terapie, o maternitate, o secție de boli infecțioase și copii. O altă secție a spitalului era situată în stația de pe strada Lenin, lângă magazinul “Ивушка”. În anii 1950, aici se aflau toate secțiile: terapie, chirurgie și o maternitate. Ulterior, pe strada Gogol a fost construită o nouă clădire a spitalului feroviar. Clădirea veche a fost predată casei de brigadă.

 

Gimnaziul basarabean №1 în anii 70′. Din arhiva Liceului. A. S. Pușkin

Istoria școlilor din orașul Basarabeasca începe cu o școală parohială construită în 1918, apoi este o școală românească, unde toate disciplinele se predau în limba română și până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a rămas școală românească. În 1922-24, cu ajutorul finanțării comunității evreiești a fost construită o școală evreiască, în care toate disciplinele, cu excepția clasei I, erau predate în ebraică. În 1940, ebraica a fost interzisă și toate subiectele a început să fie predat în idiș. Aba Blanca a fost directorul școlii în acești ani. După război, școala a trecut complet la limb rusă, până în 1960, toți

copiii-elevii locali au primit educație aici. În anul 1960 a fost construită o nouă clădire a Școlii Gimnaziale Nr.1 ​​basarabeană, unde, de altfel, era amplasată și școala serală. În clădirea fostei școli medii basarabene nr.1 găzduiește acum liceul „Matei Basarab”.

Grădinița anii 80. Din arhiva familiei Tanurkov

În perioada postbelică, copiii au început să frecventeze o grădiniță  “Ясли-сад” de la vârsta de șase luni, aceasta era situată pe strada Karl Marx. O altă grădiniță a fost amplasată pe aceeași  stradă unde au fost crescuți copii mai mari, până la vârsta școlară. Acum nici una dintre aceste grădinițe nu funcționează, dar mai sunt două – grădinițe noi și moderne: „Soarele” și „Andrieș”.

 

 

În această clădire în anii 60′-70′ și chiar la începutul anilor 80′ era Casa Pionierilor, apoi aici a fost un magazin general.

Centrul orașului în perioada antebelică a fost construit cu magazine și case ale nobilimii locale. Apoi strada principală se numea Regina Maria. Acest nume a rămas până în anii 40. După 1940 și până pe la mijlocul anilor 50 ai secolului trecut, strada a fost numită Strada Stalin. Ulterior, a fost redenumită strada Karl Marx. Acest nume a supraviețuit până în zilele noastre. Centrul orașului a fost întotdeauna locul în care au avut loc cele mai semnificative evenimente. Pe această stradă au avut loc demonstrații, parade și mitinguri.

Construcția celei de-a doua linie de cale ferată în anii 70′-80′.

Gara Basarabeasca în 1940 era o fermă mică, iar gara în sine era situată într-o casă mică, care a ars în 1944 în timpul unui raid aerian german. Nu era nimic în spatele căii ferate în afară de 5 case. Acum această zonă este numită Flămânda.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼