Cum să descifrăm etichetele produselor alimentare din magazine

Etichetele alimentelor se pot dovedi adevărate enciclopedii pentru cei care nu au cunoștințele necesare în a le descifra. O insiruire nesfârșită de ingrediente cu denumiri complicate și un tabel cu cifre din care nu înțelegi nimic te pot determina să ignori aceste aspecte importante ale produsului pe care îl cumperi. Ce pot ascunde etichetele produselor alimentare și la ce e bine să fiți atenți.

Conținutul de grăsimi, carbohidrați și sare

Toți producătorii sunt obligați prin lege să specifice pe ambalajul produselor alimentare valorile nutriționale și cantitatea exactă de carbohidrați, grăsimi și sare. Însă cum poți să-ți dai seama că acea cantitate este sigură pentru sănătatea ta? Mai jos v-am pregătit un ghid simplu, dar concis, care va lămuri odată pentru totdeauna care sunt alimentele sigure și cele mai puțin sănătoase.

Valori nutriționale per 100 grame produs:

  • Conținut scăzut înseamna: grăsimi < 3 grame, grăsimi saturate < 1,5 grame, carbohidrați < 5 grame, sare < 0,3 grame
  • Conținut mediu: grăsimi 3 – 17,5 grame, grăsimi saturate 1,5 – 5 grame, carbohidrați 5 – 22, 5 grame, sare 0,3 – 1,5 grame
  • Conținut crescut: grăsimi > 17,5 grame, grăsimi saturate > 5 grame, carbohidrați > 22,5 grame, sare < 1,5 grame

Țineți cont că cele mai indicate alimente sunt cele care fac parte din categoria „conținut scăzut”, cele mai puțin sănătoase din categoria „conținut mediu” iar alimentele contraindicate – mai ales dacă suferi de diabet sau altă problemă de sănătate – sunt cele din categoria „conținut crescut”.

Ce se ascunde in spatele etichetei

Pe ambalajul anumitor produse alimentare este scris „cu conținut redus de grăsime, calorii și colesterol” sau  „light”. Iată ce înseamnă în cifre aceste lucruri:

  • conținut redus de grăsime – produsul are mai puțin de 3 grame de grăsime în compoziție
  • colesterol redus – produsul conține cu 25% mai puțin colesterol și mai puțin de 2 grame de grăsimi saturate decât varianta normală (standard)
  • conținut redus de zahăr – produsul conține cu 25% mai puțin zahăr decât varianta normală (standard)
  • conținut redus de calorii – produsul conține mai puțin de 40 de calorii/porție
  • conținut mic de sare – o porție din alimentul respectiv conține până la 140 de mg de sare
  • light – produsul conține cu o treime mai puține calorii și mai puțin cu 50% grăsime decât varianta normală (standard)

În continuare vă propunem câteva teste pentru a afla cât de naturale sunt fructele.

Testul șervețelului pentru sucurile din fructe

Dacă vrei să afli cât de ”natural” sau nu este un suc de fructe din comerț, poți face testul șervețelului. Folosește un șervețel umed, spală-l bine cu apă de soluția dezinfectantă, apoi pune-l în paharul cu suc de fructe. Textura din fibre de bambus a șervețelului va reține cea mai mare parte a colorantului. Dacă devine dintr-o dată prea galben sau prea roșu, deja știi cam cât colorant s-a pus în suc.

Unele fructe sunt acoperite cu un strat fin de ceară

Merele, perele, chiar și strugurii mari, cu boabele perfecte, pot fi acoperite cu un strat foarte fin de ceară, să reziste mai bine la transport și să nu fie atacate de insecte. Ai grijă să le speli cu apă caldă, dacă par prea lucioase. Este unul din trucurile folosite pe scară largă în industria alimentară.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼