De tuberculoză se îmbolnăvesc doar „săraci” – mit sau adevăr?

Boala sărăciei! Aşa caracterizează specialiştii tuberculoza. Astfel, alimentaţia proastă şi condiţiile de trai inadecvate sunt principalii factori ai infectării cu tuberculoză. Tuberculoză este o maladie infecțioasă, care după impactul mortalității este depășită doar de HIV, susțin specialiștii în domeniu. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 1/3 din populația mondială este infectată cu Mycobacterium tuberculosis. Circa 10% din populație riscă să se îmbolnăvească de  tuberculoză pe parcursul vieții.

(Click pe imagine)

 Republica Moldova se numără printre 18 țări ale Regiunii europene cu o rată înaltă a tuberculozei și printre 30 de țări cu cei mai înalți indici ai tuberculozei multidrogrezistente. Primii care descoperă persoanele bolnave de TB sunt medicii de familie. Potrivit ftiziopneumologului din raionul Basarabeasca Alexandra Șevcenco țara noastară la nivel global se consideră o zonă epidimilogică foarte periculoasă fiind un focar de infectare a TBC-lui. 90 la sută din populația noastră este infectată de TBC. Iar simptomele tuberculozei se pot confunda cu o simplă răceală.

Dacă pacientul are careva suspiciuni el trebie să se adreseze de urgență la medicul de familie pentru a fi diagnosticat corect. Astfel primul care depistează tuberculoza la pacienți este medicul de familie.

Conform legii persoane cu risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză sunt supuși anual, obligatoriu, examinării prin radiografia pulmonară.

VERONICA OPREA MEDIC DE FAMILIE CMF BASARABEASCA

Dacă îi descoperim facem examinări, investigație, radiologia, sputa la BCA și dacă este pozitivă atuncea îi îndreptăm la ftiziopulmonolog și în continuarie Dumneaei se ocupă de ei.

Medicul ftiziopneumonolog a susținut că majotritatea pacienților nu se adresează la timp la medic pentru a fi diagnosticați.

În cadrul Spitalului raional Basarabeasca există aparat pentru analiză expres a micobacteriei de tuberculoză. Diagnosticarea TBC-ului se poate  efectuia cu ajutorul aparatului GENE – EXPERT, astfel pacientul poate aduce sputa în laborator iar rezultatele vor fi gata peste două ore. Efectuarea analizei expres a micobacteriei tuberculozei  pulmonare, se efectuiază numai la prezența suspecției clinice de tuberculoză. 

În prima jumătatea a anului 2020 au fost efectuate 24 de teste cu ajutorul aparatului G-expert cu 8 teste mai puține de cât în perioada analogică a anului 2019. Anul curent cu ajutorul examenului microscopic în raionul Basarabeasca au fost depistați 47 de bolnavi. O altă modalitate de diagnosticare a fost posibilă datorită campaniei naționale „Un doctor pentru tine”. Aceasta a fost lansată cu scopul de a investiga populația din zonele rurale ale țării. Republica Belarus a oferit gratuit un aparat mobil de radiografie pulmonară Institutului de ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău. Localitățile din raionul Basarabeasca a fost investigate printre primele.

Potrivit medicilor datele statistice sunt joase nu din cauza că sunt mai puține cazuri de tuberculoză dar din cauza că actualmente toată atenția este acordată covidului. Maladia atacă preponderent persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Tuberculoza este boala săracilor, susţin pneumologii această maladie a fost dintotdeauna o boală apărută în situaţii  critice. Mulți se întreabă dacă tuberculoza poate fi tratată. Bineînțeles că da, – susțin specialiștii. Pentru aceasta este necesar ca toţi bolnavii de tuberculoză să solicite la timp asistența medicală şi să primească un tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp. Se îmbolnăvesc doar aproximativ 5-10% din persoanele infectate. La Basarabeasca, activează Centrul de suport în tratamentul pacienților cu tuberculoză. Acesta acordă ajutor psihologic și social pacienților de TBC. În ajutor membrilor acestui Centru vin și voluntarii de la ONG-ul de tineret „Feed-Back”, care îi încurajează și informează pe locuitorii din raionului Basarabeasca despre necesitatea tratamentului la timp

MARIA ARVAT ASISTENT SOCIAL CENTRUL DE SUPORT AL TRATAMENTULUI CU TB

Noi suntem ca echipă de salvare sau ajutor medicului friziopulmonolog și asistentului DOT care nemijlocit dau tratamentul acestor bonavi. Noi aflăm care sunt problemele psihologice cu care se confruntă beneficiarii avem în cadrul centrului un psiholog care oferă consultație psihologică atât beneficiarilor cât și rudelor apropiate pentru un rol important îl joacă familia, pentru ca beneficiarii să ducă tratamentul până la capăt

Maria Arvat asistent social în cadrul Centrului de suport al tratamentului cu TB Basarabeasca susține că pe lângă informarea și mobilizarea comunității privind prevenirea răspândirii TB centrul respectiv, sporește implicarea autorităților publice locale, comunității și altor actori în suportul pacienților cu TB.

MARIA ARVAT ASISTENT SOCIAL CENTRUL DE SUPORT AL TRATAMENTULUI CU TB ​

În cazul când noi mergem în vizită la domiciliu vedem care este situația beneficiarului , în cazul în care el are careva probleme sociale noi înaintăm demerse către primărie dacă e nevoie către consiliul raional, mergem în primăriile din sate și vedem care este situația căci primăriile oricum știu care sunt bolnavii lor. Sigur că ei de pe loc știu mai bine și pot să spună broblema dată mai corect.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Republica Moldova au fost depuse eforturi pentru a asigura accesul universal la diagnosticul al tuturor formelor de tuberculoză, accesul universal la tratament prin abordare centrată pe pacient, măsurile de profilaxie în controlul tuberculozei și menținerea unei rate de vaccinare cu vaccinul antituberculos la naștere de cel puțin 95%.

Pe lângă ONG de tineret ”Feed-Back” în țara nostră exzistă și alte organizații care susțin bolnavii de TBC: ”Speranța Terrei”, ”Tinerii pentru Dreptul la Viață”. ONG-ul ”SPERANȚA TERREI” din Bălți activează deja peste 10 ani. Acesta acordă asistență psihologică și socială bolnavilor de TBC. Aici fiecare cetățean poate face un control gratuit beneficiarilor de tuberculoză li se acordă tratamentul și susținerea prihologică. Despre importanța participării umane povestesc și foștii beneficiari ai Organizației care după ce sau tratat au început a ajute alți borlavi de TBC.

Una dintre obiectivele Centrelor comunitare este informarea societății despre tuberculoză. Numeroşi foști pacienți de TBC devin voluntari ai Centrelor comunitare. Printre ei se numără şi Neacșu Sorin, fost bolnav de TBC,  iar actualmente – voluntar în Cadrul Asociației pentru sprijinirea pacienților cu tuberculoză multidrog-rezistentă din România. El a mărturisit prin ce a trecut, cum și când s-a tratat de această maladie.

Este timpul să renunțăm la ideea că tuberculoza este departe de noi sau nu ne privește susțin specialiștii. În realicatea tuberculoza este o boală care nu ține cont de sexul, vârsta, nivelul de educație sau venitul cuiva. În fiecare țară și pe fiecare continent există oameni cu TBC, indiferent de naționalitate și rasă. Pacienții cu TBC sunt oameni tineri sau bătrâni, înalți sau scunzi. Unii dintre ei au un nivel ridicat de educație, pe când alții sunt analfabeți. Unii sunt bogați, alții săraci. Potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății, anual, aproximativ 9 milioane de oameni au tuberculoză. Zilnic, cca. 1000 de persoane se îmbolnăvesc de TBC în Europa iar în țara noastră datele statistice sunt spre scădere.

Autor: Tatiana Casîm

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼