Deputat PAS, despre solicitarea către arhiepiscopul Marchel: „Să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Virgiliu Pîslariuc a comentat solicitarea anumitor clerici și enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei, de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”. Contactat de NM, parlamentarul a îndemnat biserica să se roage pentru „sufletele victimelor violenței domestice”.

„Nu avem nimic împotriva faptului să nu se roage pentru sufletele majorității parlamentare, dar în schimb să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”, a menționat Virgiliu Pîrslariuc.

Amintim că mai mulți clerici și enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei au expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”. Mai mult, unii dintre ei solicită ca deputații să nu fie primiți în biserică pentru împărtășanie. De vină ar fi decizia aleșilor poporului de a adopta proiectul de lege prin care a fost ratificată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, cunoscută și drept „Convenția de la Istanbul”.

Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, pe 14 octombrie și promulgată de președinta țării Maia Sandu pe 20 octombrie.

Mitropolitul Vladimir a lansat un apel către guvernare prin care critică ratificarea de către Parlament a Convenției de la Istanbul. Mitropolitul a accentuat că „biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate”. Din acest considerent, biserica ortodoxă nu ar putea să se izoleze de societate și de procesele sociale.

„Biserica atrage atenția în mod special autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru.(…). Dumnezeu ne mai dă o ultimă șansă, să nu o ratăm! În aceste vremuri de cumpănă pentru țară și popor, părintește îndemn clerul și credincioșii, indiferent de etnia și limba vorbită, să înalțe rugăciuni pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”, a conchis Mitropolitul Vladimir.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul. Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼