Indiferent de vârstă, oamenii s-au obișnuit să petreacă din ce în ce mai mult timp cu ochii într-un ecran, fie în computer, tabletă, telefon sau televizor. Însă, acest lucru are efecte negative asupra vederii, astfel, o bună parte a populației este nevoită să se adreseze la medic. Cum ne este afectată vederea de computer și telefoane și, ce să facem ca să ne protejăm ochii, chiar dacă stăm mult timp la ecrane, Violina Morarița, medic oftalmolog, ne oferă răspunsuri pertinente și salvatoare, precum și sfaturi pentru toți cei care vor să vadă culorile vieții în toată splendoarea lor.
– Monitoarele calculatoarelor şi laptopurilor, dar şi ecranele tabletelor şi telefoanelor au un impact negativ asupra sănătăţii ochilor?
– Un studiu britanic a demonstrat că tinerii petrec mai mult timp în fața calculatorului decât pe bancile școlii. Un copil născut astăzi petrece, până la vârsta de 7 ani, echivalentul unui an întreg, zi și noapte, privind un ecran. Până la vârsta de 18 ani –se aduna aproape 3 ani. Respectând același regim o persoană ajunsă la 80 ani petrece aproximativ 18 ani în fața unui ecran. Orele îndelungate în fața ecranului duc la probleme de vedere, dar și la obezitate, afectiuni cardiace și chiar dereglari de comportament. Cele mai frecvente plângeri sunt senzațiile de oboseală oculară(astenopie) și uscăciune a ochilor.
– De la ce vârstă a copilului şi cât timp îi putem permite să steie la computer ca să nu-i fie afectată vederea?
– Cu cât mai târziu, cu atât mai bine. Până la vârsta de 3 ani — vârsta critică a unui copil, el, în general, nu are ce căuta în fața unui ecran. Descoperirea lumii înconjuratoare trebuie efectuată treptat, la început cu obiectele ce ne înconjoară, apoi cu desene, cări, jocuri care să dezvolte inteligența copilului. Conform cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății: până la 3 ani categoric interzis; 3-7 ani-până la 30 minute în zi; 7-10 ani — 30-50 minute în zi; 11-18 ani -1-3 ore/zi(cu pauze de odihnă).
– Cum ar trebui să ne odihnim ochii după un timp îndelungat de lucru la computer?
– Procedurile hidrice contrastante: băițe sau comprese oculare cu apă caldă și rece –acestea măresc fluxul sanguin al retinei și gimnastica pentru ochi scot oboseala oculară. Sportul care include modificarea rapida a focusării are de asemenea efecte benefice. Aici putem recomanda badminton, volei, tenis, basket, fotbal.
– Care sunt primele semne că avem o problemă și că trebuie să ne adresăm medicului?
– Cele mai fecvente semne care ar trebui să vă atenționeze că ceva nu este în ordine cu ochii sunt: vedere încețoșată sau scaderea acuității vizuale; diplopie(vedere dubla); oboseala rapidă în timpul cititului; usturimea ochilor; senzație de ,,nisip,, în ochi; roșeața globilor ocular; dureri la mișcarea globilor ocular s.a. Cu alte cuvinte orice abatere de la starea de bine este deja un semnal din partea organismului că ceva nu este în ordine.
– Câte ore putem folosi laptopul fără a ne expune vederea în pericol?
– Varianta ideală ar fi cel mult 2-3 ore pe zi cu pauze, dar având în vedere că multe profesii sunt legate de folosirea computerelor trebuie să ne facem un regim igienic corect pentru a nu suprasolicita ochii.
– Pauzele la cât timp sunt necesare ca să ne odihnim ochii?
– La fiecare 30-40 min. e necesar de făcut o pauză de 2-3 min pentru relaxare și anume priviți în depărtare, astfel mușchiul ochiului se odihnește.
– Ne puteți recomada cateva exerciții pentru a relaxa ochii?
– Clipiți des, deoarece în acest fel menții hidratarea optimă a ochiului. Prin clipire, “obligi” ochiul să producă lacrimi care lubrifiază sfera oculară. Tineți cont și de faptul că privitul la computer te face să clipești mai rar, ceea ce duce la uscarea și înroșirea ochilor. Așa că nu uitați să strângeți tare din ochi și să clipii puternic de cinci-sașe ori la fiecare jumătate de oră.
Când simtiți ochii încordați, încearcați să schimbați imaginea pe care te focusezi. Cel mai bine este să-ți iei ochii de la ecranul computerului pentru câteva secunde. Sau să faci următorul exercițiu: ține un deget în fața ochilor și uită-te la el pentru câteva secunde, iar apoi privește un obiect din depărtare tot atât. Repetă exercițiul de câteva ori.
Închideți ochii și acoperiți-I cu palmele. Intunericul va relaxa ochii. Îți poți freca palmele energic timp de câteva secunde, iar apoi îți pui mâna aproape de ochi, fără să-i atingi, doar cât să-i acoperi. Pe măsura ce veți fi mai relaxat, imaginea din fața ochilor va deveni tot mai întunecată.
Țineți ochii strâns închiși și ridicați umerii cât puteți de mult. Stați în această poziție pentru câteva secunde ăi apoi expirați, relaxând în același timp și mușchii și ochii, deschizându-i. Repetați exercițiul acesta de câteva ori până simtiți că tensiunea din privire, cap și gât se diminuează considerabil.
Simpla mișcare a ochilor poate duce la detensionarea lor. Acest exercițiu trebuie făcut cu ochii închiși, rotind ușor globii oculari fără a-ți mișca însă mușchii feței. După ce ai exersat de câteva ori, continuă acum să faci cercuri din ce în ce mai mici către centrul irisului. La final, vei simți că ai redus considerabil durerea.
– Ce ne puteți spune despre lumina albastra a gadget-urilor? Cum ne afecteaza aceasta?
– Lumina de culoare albastră face parte din spectrul luminii emise de Soare, сeea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi în fiecare zi. Totuşi, expunerea pe timpul nopţii la lumină albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii.De asemenea, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producţiei de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.
Ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastră pentru că este foarte puternică şi permite folosirea aparatelor şi în condiţii de lumină solară puternică, pentru a putea citi afişajul. Oamenii au început să fie expuşi unor niveluri ridicate de astfel de lumină doar în ultimii 10-20 de ani, iar acum au început să se vadă şi consecinţele.
Daunele pe care lumina albastră le poate aduce ochilor sunt semnificative şi surprinzătoare. Expunerea directă la această radiaţie poate afecta retina și poate fi o cauză a degenerescenței maculare-o afecțiune oftalmologică care duce la pierderea capacităţii de a vedea clar obiectele aflate în zona centrală a câmpului vizual. Acest efect negativ apare atunci când sursa de lumină albastră este ţinută foarte aproape de ochi, ceea ce nu se întâmplă în mod obişnuit în utilizarea dispozitivelor electronice.
Lumina albastră poate afecta şi sănătatea mentală. Unele studii au arătat că persoanele cu niveluri de melatonină reduse şi ale căror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumină sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.
– Cum ne protejăm vederea înainte de a fi prea târziu?
– Orice maladie poate fi mai ușor prevenită decât tratată.Copiii sunt foarte vulnerabili la toate schimbarile ce se petrec și, deși gadjeturile sunt niște ,,jucării,, care ne fac viața mai ușoara ,totodata ele sunt si niște ,,droguri,, care îi fac pe copiii noștri dependenți de ecrane. Verificați vederea copilului D-stră anual ca să le puteți oferi o claritate în lumea înconjuratoare.
Dacă petreceți zilnic 7-8 ore în fața calculatorului, vă recomandăm să efectuați un control oftalmologic o dată la 6 luni. În cazul în care petreceți zilnic circa 3-4 ore în fața calculatorului și a dispozitivelor mobile, vă recomandăm să vizitați medicul oftalmolog o dată pe an.
– Multumim mult pentru acest dialog.
Autor: Ludmila Podgurschii
Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!