Susțineți BAStv

Din octombrie, medicii de familie vor putea elibera certificatul medical pentru obținerea permiselor de conducere

Din octombrie, medicii de familie vor putea elibera certificatul medical pentru obținerea permiselor de conducere
timpul.md

Pentru șoferi și viitorii conducători auto procedura de obținere a adeverinței medicale va fi simplificată, din 1 octombrie. Din această dată, conducătorii auto vor putea solicita de la medicul de familie adeverința medicală. Schimbarea este valabilă pentru permisele din grupa I, adică categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și șoferi amatori, informează Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, modificările simplifică și debirocratizează examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților, care va fi efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului. Informația privind problemele de sănătate mintală sau cele legate de consumul de droguri și alcool va fi furnizată medicilor de familie de Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestuia, în termen maxim de trei zile lucrătoare.

Totodată, ordinul accentuează că, în cazul în care medicul de familie constată că solicitantul suferă și/sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mau multe afecțiuni sau constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, el va fi referit la Comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști de profil îngust.

Pentru cei interesați să obțină permisul de conducere pentru categoria II (pentru profesioniști), examinarea medicală va continua să fie efectuată de comisiile teritoriale specializate, chiar și pentru cei care nu sunt înregistrați la un medic de familie. Persoanele care nu sunt înregistrate pe lista unui medic de familie vor trece examenul medical de asemenea în cadrul acestor comisii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼