Discriminarea la locul de muncă și unde te poți adresa pentru combaterea acesteia

Fiecare angajat are dreptul la egalitate de tratament/atitudine la locul de muncă, începând cu prima etapă – recrutarea și pe parcursul desfășurării întregii activități – condițiile de muncă, promovarea, remunerarea, dezvoltare profesională, concediu. 

Ce este discriminarea la locul de  muncă?

Discriminarea la locul de muncă se referă la o atitudine/abordare diferită, care defavorizează o persoană sau un grup, în comparație cu o altă persoană sau un grup, în situații similare sau în același context. 

Când poate să apară discriminarea?

  • la stabilirea și modificarea condițiilor de muncă; 
  • în momentul stabilirii salariului;
  • la conturarea sarcinilor de serviciu și a responsabilităților;
  • atunci când se fac selecții pentru programe de formare și dezvoltare profesională; 
  • la promovare. 
  • La una dintre etapele recrutării și selecției

Cele mai des întâlnite motive ale discriminării la locul de muncă

  • gen (concediu parental, promovare, remunerare)
  • origine rasială sau etnică
  • religie sau convingeri
  • handicap
  • vârstă
  • orientare sexuală

Tipuri de discriminare la locul de muncă

Discriminarea directă se manifestă în cazul în care angajatorul aplică un tratament incorect asupra unui membru al echipei, pe baza unuia din motive menționate mai sus. Angajatorul ar putea să refuze să angajeze sau să promoveze o persoană, din motiv că aceasta face parte dintr-o minoritate etnică sau are alte convingeri religioase.

Discriminarea indirectă se observă atunci când o practică, politică sau normă care se aplică tuturor are un efect negativ asupra unui anumit grup de persoane sau asupra unei persoane. Caracteristic discriminării indirecte este faptul că acele norme menționate mai sus, care aparent au un caracter neutru și care se aplică tuturor din echipă, dezavantajează o anumită persoană.

Hărțuirea este una dintre formele des întâlnite ale discriminării, fiind caracterizată printr-un un comportament agresiv, ostil și intimidant față de o persoană / grup de persoane. În asemenea condiții, persoanei hărțuite i se creează un mediu de lucru stresant. Un exemplu ar fi atunci când superiorul sau alți angajați fac mereu glume cu tentă discriminatorie, în raport cu o persoană care are o altă etnie, de exemplu romă. 

Victimizarea are loc atunci când supervizorii sau colegii exercită măsuri de constrângere asupra unei persoane care a depus o plângere privind un caz de discriminare. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, când o persoană a fost concediată sau nu a fost promovată, ca urmare a faptului că a depus o plângere împotriva superiorului său.

Forme de discriminare la locul de muncă, apărute recent

mobbing-ul – hărţuirea psihologică la locul de muncă, manifestată prin izolare, ignorare completă, atac la persoană, umilire, discreditare, ridiculizare, critici nefondate etc.,În asemenea situație,  angajatul hărţuit psihologic va accepta condiţiile incorecte, nedemne de lucru și salarizare;

bullying-ul – la locul de muncă, reprezintă un comportament abuziv, repetitiv și persistent, manifestat de o persoana aflată într-o poziție mai înaltă, mai favorabilă decât victima. 

Dacă am atins subiectul locurilor de muncă, îți amintim o dată în plus că în cazul în care ești în căutarea unui job, îți vine în ajutor platforma delucru.md, unde găsești  o varietate largă de locuri de muncă după categorii (cum ar fi: IT, marketing, vânzări, transport și logistică etc). 

În cazul în care vă doriți un contor de căutare mai restrâns, în conformitate cu orașul în care vă doriți să obțineți un job, companie sau alt criteriu, vă recomandăm să căutați: locuri de muncă după profesii, locuri de muncă după orașe, locuri de muncă după companii. În acest sens, menționăm că persoanele de  la resurse umane/managerii, trebuie să acorde o atenție deosebită, atunci când completează și plasează anunțurile de angajare, astfel încât utilizatorul să poată găsi ușor un anunț sau altul. 

De o importanță majoră este starea de bine a angajatului, atât pentru productivitatea muncii, cât și pentru un mediu plăcut la locul de muncă . În cazul în care ați fost ținta unui act de discriminare sau unul dintre colegi este marginalizat, luați în considerare că vă puteți adresa la „Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității” sau ulterior în Instanța de judecată. 

Indiferent de job-ul pe care îl ai, de circumstanțele și tipul de discriminare, este absolut important să ții cont de faptul că discriminarea la locul de muncă este o anormalitate, iar orice manifestare de asemenea caracter trebuie să fie oprită prin luare de măsuri și o atitudine corespunzătoare. 

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼