Ex-președintele Igor Dodon, care în 2008, în calitate de vicepremier, ministru al Economiei, ar fi renegociat ilegal prețul de import al energiei electrice din Ucraina, riscă să facă cel puțin 8 ani de pușcărie.
Cel puțin așa reiese dintr-un răspuns oferit președintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, de către un procuror din cadrul Procuraturii Generale, transmite nordnews.md cu referire la ziarulnational.md.
„Vă amintiți cum Procuratura a anunțat că au inițiat urmărirea penală pe achizițiile de electricitate din anul 2008 (Energocom)? Atunci când ministrul Economiei Dodon negocia contractul la electricitate și a plantat prima companie intermediar”, a scris Alaiba pe Facebook.
Acesta a atașat și un răspuns primit de la procurorul-șef al Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice, din cadrul Procuraturii Generale, Ghenadie Pîrlii.
„PG a examinat adresarea dvs. privind investigarea acțiunilor factorilor de decizie ai Ministerului Economiei și Comerțului, actualmente Ministerul Economiei, care în perioada 2008 au renegociat ilegal prețul de import al energiei electrice din Ucraina, acceptând procurarea acesteia prin companii intermediare la prețuri majorate, fapt care a prejudiciat considerabil statul și consumatorii finali.
În rezultatul investigațiilor, pe 10 septembrie 2021 s-a dispus pornirea urmăririi penale în baza art. 191, aliniatul (5) din Codul Penal – delapidarea averii străine, adică însușirea, dispunerea sau folosirea ilegală a bunurilor altei sau ale altor persoane de către cel căruia i–au încredințat, în baza unui titlu și cu un anumit scop, săvârșită de un grup criminal organizat, cu folosirea situației de serviciu, în proporții deosebit de mari. Urmărirea penală este efectuată de un grup de procurori din cadrul Procuraturi Generale”, este informat Alaiba.
Procuratura Generală anunță că a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii, în anul 2008, când Guvernul era condus de socialista Zinaida Greceanîi, iar Ministerul Economiei – de Igor Dodon, a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina.
Până la încheierea respectivului contract cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după semnarea documentului – 53 de dolari.
Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 12 milioane de dolari.
Despre această schemă a vorbit public fostul consilier prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, care l-a acuzat pe Igor Dodon de negocierea unui asemenea contract păgubos pentru consumatorii din R. Moldova.
Potrivit lui Tofilat, procurorii au vrut să mușamalizeze dosarul respectiv și doar grație faptului că a acționat în judecată Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) dosarul a fost redeschis.
„Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor – Ukrinterenergo, fără intermediar.
Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per megawatt. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei.
Conducătorul delegației era Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Alexadr Gusev, director la „Energocom”.
Gusev a semnat contractul, după ce Dodon a încheiat negocierile.
Ulterior am aflat lucruri despre care nu se cunoaștea. La Președinție au venit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Scrisoarea este cu parafă secretă și Președinția nu are voie să o publice.
Potrivit SPCSB, jumătate din banii câștigați pe spatele nostru de intermediarul „Energopartner” au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc – „Borg Traders Corporation”.
A fost și un transfer direct de la „Energoparner” către „Borg Traders”. Din primul transfer a fost cumpărat un ceas elvețian de 50 de mii de dolari.
Având aceste materiale, Procuratura a înțeles că nu va putea mușamaliza cazul și, în luna mai curent, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale”, declara Tofilat într-o conferință desfășurată la începutul lunii iunie curent.
De partea cealaltă, ex-ministrul Economiei și fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a fost deranjat că presa a pomenit numele său și al ex-premierului Zinaida Greceanîi, după ce Procuratura Generala a anunțat pe 10 septembrie că a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina.