Fiecare al patrulea cetățean care miza pe o indemnizație de 800 de lei pentru căldură va rămâne fără compensație. Cauza este că aceștia încasează venituri peste minimul de existență, adică 3900 pentru cei de la țară și 4600 de lei pentru locuitorii orașelor. În total, fără compensații la căldură vor rămâne 85 de mii de gospodării, care se încălzesc cu lemne sau cărbune.
„Criteriul de bază pentru a te califica pentru plata monetară a fost, dacă facem abstracție de faptul dacă au mai beneficiat de APRA, a fost nivelul de venit. Nivelul de venit în cadrul gospodăriei trebuia să fie sub 3900 de lei. Ceea ce bănuim noi este că aceste gospodării au un venit mai mare”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Pentru acest an, autoritățile au stabilit șapte categorii de vulnerabilitate – extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. Cei mai mulți dintre cei înregistrați pe compensatii.gov.md au fost încadrați în categoria cu vulnerabilitate foarte ridicată – aproape 34%. Urmează gradul de vulnerabilitate ridicată, cu o pondere de 32 la sută. Topul trei este încheiat de categoria extremă, care reprezintă aproape 15 la sută din totalul beneficiarilor. Fiecare al zecelea a fost inclus în categoria medie.
Toți cei menționați mai sus vor plăti pentru primii 180 de metri cubi de gaz tarife ce variază între 12 lei – 12 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaz, în funcție de gradul de vulnerabilitate. 17 lei, vor plăti cei din categoria scăzută de vulnerabilitate. Cei din categoria primară și non-vulnerabilă nu au niciun bănuț susținere de la stat.
Ministrul Alexei Buzu a îndemnat cetățenii să apeleze la linia verde sau să depună contestații în cazul în care cetățenii nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate acordat.
Până la data de 25 noiembrie, în sistem s-au înregistrat aproximativ 720 de mii de gospodării.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!