Guvernul Lituaniei vrea să ofere câte 100 de euro fiecărei persoane trecute de 75 de ani care decide să se vaccineze. O propunere în acest sens a fost înaintată de premierul lituanian, potrivit căruia, autoritățile nu reușesc altfel să-i convingă pe vârstnici să se imunizeze. Asta în timp ce, în Marea Britanie, administrarea serurilor anti-Covid a prevenit peste 24 de milioane de infectări. Între timp, aproape 200 de mii de teste rapide pentru depistarea bolii au fost retrase în SUA din cauza riscului crescut de rezultate fals pozitive.
Guvernul Lituaniei a propus miercuri instituirea unei recompense de 100 de euro pentru persoanele care au peste 75 de ani și acceptă să se vaccineze împotriva noului coronavirus, pentru a încuraja creşterea ratei de inoculare în această categorie, una dintre cele mai scăzute din UE, relatează Reuters. Deşi 73% dintre adulţii lituanieni sunt vaccinaţi, ceea ce este în linie cu media UE, circa o treime din cei peste 75 de ani nu și-au pus injecția anti-COVID, potrivit datelor guvernamentale.
Dacă parlamentul de la Vilnius va aproba săptămâna viitoare acest mecanism, guvernul va trebui să cheltuiască o sumă de până la 27 de milioane de euro pentru vârstnicii din categoria 75+ vaccinaţi cu „schema completă”, în perioada septembrie-noiembrie.
O decizie similară a fost luată în SUA, în zona metropolitană Houston, din Texas, unde responsabili locali au afirmat că vor plăti 100 de dolari fiecărei persoane care se vaccinează cu o primă doză. Se întâmplă după ce preşedintele Joe Biden a făcut apel la administraţiile locale şi ale statelor federale să folosească astfel de plăţi pentru a creşte ratele de inoculare.
Iar în Marea Britanie, vaccinarea împotriva Covid-19 a prevenit peste 127.000 de decese, 265.000 de spitalizări şi 24.144.000 de cazuri de infectare, arată datele oficiale. 82,5 la sută din populaţia eligibilă din Regatul Unit este imunizată cu schema completă, transmite News.ro.
Între timp, un fabricant australian de dispozitive medicale a anunțat că a retras aproape 200.000 de teste rapide pentru depistarea Covid-19 livrate în SUA din cauza riscului crescut de rezultate fals pozitive, relatează AFP. Agenţia americană a medicamentelor a precizat însă că problema de fabricație nu pare să afecteze rezultatele negative.
Producătorul australian a precizat însă că a reluat distribuirea de teste în SUA după identificarea cauzei şi introducerea de controale suplimentare.
Sursa: TV6