În lume există o sumedenie de tradiții de Crăciun: сare sunt cele mai bizare

În preajma sărbătorilor de iarnă, fiecare popor are propriile sale tradiții. Pe lângă arhicunoscutele colinde, brad, moș care aduce cadouri sau scene ale Nașterii Domnului, numeroase țări din lume au tradiții de Crăciun mai puțin obișnuite sau de-a dreptul ciudate, de la ascunderea măturilor din casă sau , merg la slujbă pe role. Iată cele mai neobișnuite obiceiuri practicate de Crăciun…

Austria

Dacă vă imaginați că cel mai rău lucru posibil este să fii pe lista neagră a lui Moș Crăciun, înseamnă că nu ați auzit de Noaptea lui Krampus. Legenda spune că Krampus este complicele cel rău al Moșului, care se plimbă pe străzi, în luna decembrie, în căutarea copiilor obraznici. În acest sens, austriecii nu împodobesc bradul și casa doar cu globuri, ci agață măști care îl înfațișează pe Krampus: adesea cu coarne, blană și dinți fioroși. Astfel, austriecii le amintesc copiilor să se poarte frumos, în special în preajma sărbătorilor de iarnă, dacă nu doresc vizita lui Krampus.

 

Catalania 

Localnicii din Catalonia creează un personaj dintr-un lemn, desenându-i o față și punându-i o pălărie. Apoi, între 8 și 24 decembrie, ei „hrănesc” bușteanul cu fructe uscate, nuci și dulciuri. În acea seară (de Ajun) familia bate bușteanul cu bețigașe, iar în timp ce-l lovesc îi spun: „Te voi lovi până când o să faci pe tine! Și așa din buștean ieșeau cadouri. Practica își are origine în mediul rural. Acolo, familiile ardeau de sărbători un buștean, reprezentând lumina și îi împrăștiau cenușa pe câmp, ca simbol al fertilității.

Norvegia

Norvegienii cred că Ajunul Crăciunului coincide cu perioada anului în care spiritele rele și vrăjitoarele își fac apariția pe Pământ, pentru a-și căuta mături pe care să zboare. Astfel, a devenit o tradiție ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, norvegienii să-și ascundă măturile și mopurile. Se mai trage un foc de armă pentru a le speria, astfel încât vrajitoarele să nu găsească măturile și să le folosească în scopuri malefice. În fond, nimeni nu vrea să se trezească în dimineața de Crăciun cu o mătură ruptă sub brad.

Venezuela

Locuitorii capitalei Caracas se duc la slujbă foarte de dimineață în perioada dintre 16 și 24 decembrie. Nu este atât de bizar pentru o populație majoritar catolică. Ceea ce ste bizar în legătură cu asta este cum o fac: pe role. Strãzile sunt blocate pentru maşini pânã la 8 dimineaţa şi copiii, în noaptea de dinainte, leagã un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt să atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineaţa, le dau un impuls şi celorlalţi.

Ucraina

Una dintre cele mai ciudate tradiții de Crăciun din Ucraina este decorarea pomului, dar și a casei, cu pânză de paianjen. Obiceiul provine de la o legendă locală despre o văduvă foarte săracă și copiii ei care au îngrijit până la Crăciun un brad crescut dintr-un con căzut la pământ. Din motiv, că femeia era săracă, nu a avut bani de globulețe pentru a împodobi bradul de Crăciun. Legenda spune că păianjenilor din casă li s-a făcut milă de familie și au „decorat” bradul cu pânza lor. Când copiii s-au trezit a doua zi și au deschis geamurile, razele soarelui au transformat pânzele în aur și argint. Familia a scăpat pentru totdeauna de sărăcie și ucrainenii spun că aceasta ar fi originea betelei care împodobește brazii din întreaga lume (pe lângă faptul că decorațiunile lor inedite aduc noroc și bani).

Islanda

Te-ai întrebat vreodată de ce te bătea mereu la cap mama că ai nevoie de haine noi de sărbători? Părinții islandezi au o explicație cât se poate de la îndemână și una care nu lasă loc de comentarii. Pisica Yule, un monstru despre care se vorbește în folclorul islandez, pândește noaptea în zăpadă și îi mănâncă pe toți cei care nu poartă haine noi în seara de Ajun. Inițial, fermierii islandezi s-au folosit de legendă pentru a-i încuraja pe muncitori să fie mai harnici: cei care munceau mai mult și mai bine urmau să primească haine noi pentru Crăciun, în timp ce muncitorii mai leneși urmau să fie devorați de Pisica Yule. In ziua de azi, islandezii obișnuiesc să își cumpere haine noi pentru această perioadă din an, doar pentru a evita o întâlnire cu această felină înspăimântatoare.

Suedia

 

În fiecare an familiile din toată Suedia se strâng de Ajunul Crăciunului în jurul televizorului la ora 15:00 fix pentru a asculta mesajul de Crăciun al lui Donald Duck. Suedezii își fac planurile de Crăciun în jurul acestei emisiuni speciale, peste 40% din populația țării uitându-se la ea. Tradiția datează din jurul anilor 1960 când televiziunile erau o noutate în Suedia și țara avea doar două posturi TV, unul dintre acestea difuzând desene animate Disney de Crăciun. Chiar dacă pare o tradiție ciudată, faptul că familiile se strâng să se uite împreună la desene e cât se poate de frumos.

Germania

O tradiție ciudată, dar amuzantă, de Crăciun germanii ascund o murătură, deseori un castravete, în bradul de Crăciun și copilul care găsește acritura va primi un cadou. Se spune că acesta va avea parte de mult noroc în viitor. Unele voci susțin că această tradiție nici macar nu provine din Germania. O legendă spune că „muratura de Crăciun” este originară din Spania, unde, în urmă cu mult timp, doi baieței erau ținuți prizonieri într-un butoi cu murături. Sfântul Nicolae i-ar fi salvat pe cei doi copii, iar de atunci, în semn de recunoștință, aceștia puneau în bradul de Craciun cel puțin o acritură.

Italia

Crăciunul începe, în mod tradiţional, cu opt zile înainte şi este denumit „Novena”. Există obiceiul ca cei mici să meargă din casă în casă, recitând poezii sau cântând, însă cadourile le primesc abia pe 6 ianuarie, fiind aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună la suflet – Befana. La fel ca Moș Crăciun, Belfana intră în case pe horn și este primită cu biscuiți și vin, lăsate de seară, de copiii care o asteaptă.

Africa de Sud

Când te gândești la masa tradițională de Crăciun, primul lucru care îți vine în minte nu este, sub nicio formă, un meniu cu omizi prăjite. Ei bine, iată că în Africa de Sud această delicatesă este așteptată cu nerăbdare de copii. De obicei, se prepară doar omizile fluturelui ochi de păun, care mai sunt denumite și „omizile Crăciunului”. Legenda spune că cei care mănâncă omizi prăjite de Crăciun vor avea noroc tot anul care vine.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼