,, În viața mea rugăciunea ocupă locul primordial” – istoria lui Adrian Macari, din s. Sadaclia ,,Sufletele noastre tânjesc după rugăciune”

Adrian Macari, ne-a mărturisit câteva dintre bucuriile unei familii binecuvântate, schiţându-ne, în cele ce urmează, imaginea unei familii de diacon, aşa cum o vede dumnealui.

Cum v-ați cunoscut cu soția?

Ne-am cunoscut în Chișinău, eu fiind de baștină din capitală, iar ea era studentă. De fapt, aveam un cerc comun de prieteni care ne ocupam de acțiuni și activități legate de biserică și activism civic. După ce am făcut cunoștință mai îndeaproape nu a durat decât două săptămâni până când să începem discuțiile despre crearea viitoarei noastre familii.

Cum trebuie să fie familia unui diacon?

Așa cum trebuie să fie familia oricărui creștin, dar cu un grad de responsabilitate și precauție mai mare, datorită faptului că familia unui diacon, ca și familia unui preot, este în centrul atenției enoriașilor unei comunități parohiale și nu numai. În centrul unei astfel de familii trebuie să primeze dragostea și toate virtuțile care derivă din aceasta: răbdarea, respectul, ascultarea, ajutorarea, comunicarea etc. Așa cum orice creștin tinde spre mântuire și familia trebuie să fie o modalitate de a ajunge în Rai prin conlucrarea și întrajutorarea membrilor ei.

Cum își educă diaconul copiii?

În mod ideal ar trebui să îl educe după principiile creștine de creștere a unor copii. Grija unui părinte trebuie să fie nu atât asigurarea unei vieți pline de bunăstare materială copilului, ci mai ales grija pentru desăvârșirea duhovnicească, sufletească și intelectuală a lui și anume în această consecutivitate. Această educație trebuie să aibă la bază insuflarea credinței, a fricii de Dumnezeu, a rânduielilor noastre bisericești. Desigur că copiii unui preot sau diacon trebuie să aibă și o doză de libertate, dar și responsabilități pentru ca să obțină competența de a le manevra cu înțelepciune la maturitate. În familia unui diacon se citește foarte mult, inițial părinții copiilor, apoi copiii – individual.

Aveți enoriași care vă fac misiunea mai frumoasă aducându-vă satisfacție lucrului bine făcut?

Nu cred că pot răspunde eu la această întrebare, în condițiile în care, la noi în sat, este preot paroh, părintele Valerian Jelihovschi, deja de 32 de ani. Toată această perioadă a slujit lui Dumnezeu și a educat generații întregi de creștini cu dedicare și jertfelnicie chiar. Deci, toate meritele le are Sfinția sa. Din spusele sale, dar și din observațiile mele, pot spune că avem, cu siguranță, creștini care poartă acest nume cu demnitate și pe merit. Sunt enoriași implicați în viața Bisericii și a comunității, făcând acest lucru cu dragoste. Există creștini care ascultă cu răsuflarea tăiată predicile părintelui și urmează cu sfințenie sfaturile sale duhovnicești.

Eu personal sunt antrenat în educația spirituală și intelectuală a copiilor din satul nostru, fiind angajat ca și profesor de geografie, religie și educație pentru societate în liceul din localitatea noastră, dar și prin coordonarea activităților AO „ATOS”, organizația de tineret a tinerilor ortodocși din Sadaclia, al cărei președinte sunt. Ca urmare a experienței mele de mentorat am, desigur, și foarte mari împliniri, prin faptul că avem tineri în Sadaclia care se preocupă de sufletul lor, de relația lor cu Dumnezeu și, încearcă mereu să se îmbunătățească și să se implice în viața civică a localității noastre.

Ce loc ocupă rugăciunea în viața Dvs? Și de ce este necesară rugăciunea?

Ca să înțelegem de ce este necesară rugăciunea în viața omului trebuie să ne răspundem la următoarea întrebare: Ce importanță are comunicarea între doi îndrăgostiți? Probabil veți răspunde că, dacă nu este pe primul loc, totuși, ocupă loc de frunte în manifestările pe care le au cei 2. Astfel, cine este un creștin în raport cu Dumnezeu? Sau cum poate fi numită această relație, dacă nu a doi îndrăgostiți. Noi suntem chemați să devenim una cu Dumnezeu, să ne îndumnezeim. Iar unul dintre instrumentele de bază este comunicarea noastră cu Dumnezeu, Cel care ne-a creat, ne îngrijește, ne iubește. Rugăciunea reprezintă comunicarea celor doi îndrăgostiți: creștinul și Dumnezeu. În viața mea rugăciunea ocupă un loc primordial, deși sincer să fim, astăzi noi toți suntem distrași de la rugăciune, de îndatoririle noastre cotidiene și, de multe ori sufletele noastre tânjesc după acest exercițiu duhovnicesc.

Cum sărbătoriți Crăciunul? Se diferențiază de alte familii?

 

Crăciunul îl sărbătorim, desigur că, în primul rând, cu comunitatea de creștini în Biserică, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și mai apoi, prin slăvirea lui Dumnezeu prin colindele noastre tradiționale, pe care le cântăm împreună cu cetele de colindători care ne vizitează. De câțiva ani după slujbă mergem cu ceata de colindători pe la oamenii din sat să vestim Nașterea Domnului să colindăm. De aceea, dacă la toți această sărbătoare este una de familie, la noi ea devine de familie doar în seara Crăciunului și mai ales a doua zi.

Cum e să fii soție de diacon? ( întrebare soției)

A fi soție de diacon e o misiune destul de grea, jertfelnică, dar și frumoasă. Trebuie să reușești să faci lucrurile bine în fața lui Dumnezeu și deseori pentru asta ești taxat de oameni. Totodată, știind misiunea pe care o are un diacon, trebuie mereu să-l susții în toate cele pe care le are de făcut, dar și să reușești să te dedici familiei. Oricâte dificultăți ar apărea, avându-L pe Dumnezeu în față, toate își capătă un rost aparte.

Cum îl poate ajuta soția pe diacon în misiunea sa?

După Taina Căsătoriei, soțul și soția devin un trup. Dacă soțul a ales calea diaconiei, ulterior a preoției, înseamnă că soția trebuie să fie primul stâlp de sprijin. Comunicarea cu enoriașii, administrarea diferitor treburi în biserică, implicarea în activități misionare sunt doar câteva momente care nu îi sunt străine soției de diacon. Astfel, ea devine un ajutor pentru diacon în misiunea sa.

Ce puteți dori cititorilor noștri de Crăciun?

Cititorilor le dorim ca să găsească timp și loc pentru a-L primi pe Pruncul Sfânt care se naște în inimi și în case! Să nu lipsească de la Sfânta Liturghie pentru că de aici începe sărbătoarea! Sănătate tuturor, pace-n suflet și bucurii duhovnicești!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼