În perioada 11-16 septembrie 2022, trei jurnaliste din Republica Moldova au participat la un training internațional pe tema jurnalismului de soluții care a avut loc în Varșovia, Polonia. Jurnalistele sunt câștigătoare ale concursului național de materiale jurnalistice de soluții, lansat în februarie 2022 de Asociația Presei Independente (API) și redacția portalului Moldova.org, cu sprijinul FOJO Media Institute (Suedia) și suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida). La training au mai participat jurnaliști și jurnaliste din Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Armenia.
Irina Soltan de la Agora.md și Iuliana Volcova de la Bas-TV au fost desemnate câștigătoare urmare a evaluării materialelor jurnalistice în baza mai multor criterii, iar cea de-a treia jurnalistă Georgeta Carasiucenco a fost delegată de către redacția parteneră la organizarea concursului.
În capitala Poloniei, jurnalistele au avut parte de un program amplu de activități, inclusiv vizite de studiu la diverse redacții, cum ar fi Gazeta Radomszczańska, Gazeta Wyborcza, Gazeta Polityka. „Întâlnirile la redacții mi-au arătat o altă perspectivă a jurnalismului practicat în Polonia. Jurnaliștii de acolo nu se rezumă la documentarea și publicarea istoriilor cu subiecte de mare importanță, dar organizează și diferite activități de sensibilizare cu implicarea publicului. În unele cazuri, au desfășurat evenimente publice cu participarea factorilor de decizie în cadrul cărora au discutat despre articolele publicate, alteori au organizat evenimente de crowdfunding”, spune Georgeta Carasiucenco de la Moldova.org.
În cadrul trainingului a avut loc și un atelier de lucru cu genericul „Cum lucrăm cu jurnalismul care duce la schimbări în societate?”, iar participanții au făcut schimb de opinii despre jurnalismul de soluții și nu doar. În opinia Iulianei Volcova de la Bas-TV, jurnalismul de soluții este un know-how care formează o gândire pozitivă în rândul cititorilor, pentru că se pune accent pe rezolvarea unei probleme. În plus, aceste materiale încurajează activiștii civici să acționeze.
Vizita în Varșovia s-a finalizat cu un workshop, la care s-a pus accent pe identificarea subiectelor și surselor, a unui unghi de soluții și pe intervievarea protagoniștilor. Irina Soltan de la Agora.md spune că urmare a acestui training și-a format un tablou mai clar despre structura unui material de soluții, despre întrebările care trebuie adresate intervievaților și despre să procedeze pentru a nu fi învinuiți de publicitate ascunsă sau de promovarea imaginii cuiva în aceste materiale jurnalistice. „Cursurile au fost utile și la capitolul identificare surse și subiecte pentru materiale de soluții. Am conștientizat că soluțiile pot veni și din exteriorul țării, ceea ce voi aplica și în viitoarele mele materiale”, a menționat jurnalista.