26 aprilie este ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl. În ziua anului 1986, reactorul 4 al centralei a devenit practic un enorm depozit de deşeuri radioactive. Peste 3 500 de locuitori ai Moldovei au fost trimiși atunci să lichideze consecințele celui mai mare accident nuclear din istorie. Printre ei se aflau atunci 28 de locuitori ai raionul Basarabeasca. În ziua comemorării a victimelor dezastrului de la Cernobîl, au onorat memoria decedaților care nu au ajuns să trăiască ziua de azi.
Pe 26 aprilie, participanții la lichidarea consecințelor accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl din raionul Basarabeasca au depus flori la monumentul ridicat în cinstea lor.
28 de locuitori ai regiunii Basarabeasca au participat la lichidarea consecințelor accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl. Acum au mai rămas vreo 20 în viaţă.
La lichidarea consecințelor accidentului de la centrala nucleară Cernobîl, au participat 28 locuitori din raionul Basarabeasca. La moment, au mai rămas în viață vreo 20 de oameni.
Amintim, la 26 aprilie 1986, reactorul 4 a aruncat în aer 8 tone de deșeuri radioactive, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense. Norul de radiație s-a răspândit peste Europa. Accidentul de la Cernobîl a emanat de 400 de ori mai multe radiații toxice, decât bomba de la Hiroshima.
Peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate. 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor. 6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate până în 2005, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!