Locuitorii raionului Basarabeasca sunt îndemnați să participe la Recensământul cocostârcilor. Cum are loc numărarea

Foto: Vitalie Ajder

Ai văzut un cuib de cocostârci? Cunoști unde se află și câți cocostârci locuiesc acolo? Atunci nu ezita să participi la Recensământului cuiburilor de cocostârc! Acesta este organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Biodiversității (22 mai) de către Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. La această activitate sunt invitați să participe toți cetățenii, inclusiv și din raionul Basarabeasca, care pot contribui cu o fotografie și informații despre familia de păsări.  

Cum va decurge Recensământul cuiburilor de cocostârc în anul 2024?

Recensământul cuiburilor de cocostârc se desfășoară pe baza unui formular de întrebări, prin intermediul căruia se colectează și stochează date legate de cuibărirea cocostârcilor. Cu alte cuvinte, persoanele care doresc să contribuie la recensământ vor completa formularul, răspunzând la întrebări simple ce vizează starea cuibului, suportul pe care se află acesta, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați, etc.

Fiind o specie simpatică și îndrăgită, cocostârcul/barza albă (Ciconia ciconia) nu are nevoie de o introducere elaborată. Identificarea, observarea și înregistrarea acestei specii e foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor.

Cum puteți contribui?

  1. Accesați formularul de participare la Recensământul cuiburilor de cocostârc:

2. Completați rubricile incluse: localizarea cât mai precisă a cuibului, starea acestuia și suportul pe care se află, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați;
3. Dacă aveți și o fotografie a cuibului, anexați-o la formular;
4. Apăsați butonul „Submit”;
5. Urmăriți Harta interactivă pentru a verifica dacă observația Dvs. este publică.

Informațiile colectate prin intermediul formularului, de la oameni din toată țara, vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova.

Cuiburile înregistrate de Dvs. vor apărea în mod automat apar pe o hartă interactivă ce poate fi vizualizată de toți cei interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova.

Foto: Cristina Kifa

Membrii SPPN îi roagă pe toți cei interesați să comunice problemele sau neclaritățile
pe pagina de facebook a organizației sau pe adresa de email [email protected].

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii este o asociație obștească ce are misiunea de a promova protecția mediului înconjurător, în special a speciilor de păsări sălbatice,
prin monitorizare științifică, eforturi de conservare și informarea publicului larg asupra importanței vieții sălbatice.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼