Reprezentanții companiei ,,Moldovagaz” au publicat un comunicat de presă, după conferința de presă a ministrului Energiei Victor Parlicov, din 21 martie. Prin care explică din ce motiv malul drept al Nistrului a consumat în ultimele zile gaz cumpărat.
La hotarul Ucraina-Republica Moldova, volumul de gaz natural livrat de SPA ,,Gazprom” este recepționat de SA ,,Moldovagaz”. Din acest motiv, în luna martie 2023, un volum de 176,7 milioane m3 sau 5,7 milioane m3 pe zi, APA ,,Gazprom” a asigurat livrarea către SA ,,Moldovagaz” a gazelor naturale. Astfel, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.
În același timp, „Moldovagaz” a asigurat în martie aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale necesare în baza contractului cu SA „Energocom”.
„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și totodată reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. În consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și Republicii Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero”, a declarat Moldovagaz.
Abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de ,,minus” 5%, conform condițiilor contractuale cu SPA ,,Gazprom”. Iar calculele au arătat că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%.
„În vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a 4 zile a câte 500 mii m3/zi. Pe data de 21 martie 2023, în cadrul ședinței comune dintre SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”, s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate”, a explicat Moldovagaz.
Contractului de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” este valabil până la 30 septembrie 2026.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!