Moștenirea lui Vasile Tanas- colectivul de dans popular ”Lia”

Recent, ansamblul model de muzică și dans popular ”LIA” din satul Abaclia raionul Basarabeasca a marcat aniversarea de 30 de ani de la fondare. În fața casei de cultură ”LIA” a întâmpinat toți oaspeții cu pâine și sare cum este obișnuit la moldoveni, după aceea a fost încinsă o horă mare la iarbă verde. Festivalul de dansuri populare în cinstea regretatului ”Vasile Tanas” în ediția a VII-a s-a desfășurat într-o atmosferă incendiară. Maestru Vasile Tanas a lăsat ca moștenire sârba, bătuta, ciuleandra, mărunțica și multe alte dansuri populare. La eveniment au fost prezenți atât prima promoție a Liei cât și predecesorii ei, venind în colectivul de dans chiar dinastii întregi. În această zi ei și-au amintit cum a fost la primele concerte.

GHEORGHE MOLEȘTEANU MEMBRU ANSAMBLULUI MODEL DE MUZICĂ ȘI DANS POPULAR ”LIA”

 

 

-Auleu! primul concert nici nu îl țin minte deloc. După  o lună de activitate în colectiv am fost la Chișinău la palatul național, atunci am luat primul loc. Nu reușeam nici opinca să o legăm pentru că erau dansuri unul după altul. Amintirile sunt foarte frumoase am fost pe unde am fost, ne-am întâlnit cu indieni, cu taivaneji, fel de fel de naționalități cu care am fost ca o familie uniți era foarte vesel. Au rămas amintiri foarte frumoase .

 

 

VECESLAV CATANĂ MEMBRU ANSAMBLULUI MODEL DE MUZICĂ ȘI DANS POPULAR ”LIA”

 

 

-Când fiica și cu tata dansează într-un colectiv este o mândrie mare. Ea îmi duce faima mai departe și a colectivului. Vremea noastră trece, astăzi se îndeplinesc 30 de ani de când s-a format colectivul ”Lia”și noi suntem una dintre primele promoții.

 

 

 

DOINA CATANĂ MEMBRU ANSAMBLULUI MODEL DE MUZICĂ ȘI DANS POPULAR ”LIA”

 

 

 

-Eu dansez  pentru că este o parte din viața mea și nu îmi imaginezi viața fără emoțiile pe care le avem în culise.

 

 

 

 

ION RUSU MEMBRU ANSAMBLULUI MODEL DE MUZICĂ ȘI DANS POPULAR ”LIA”

 

 

 

-”Lia” este ca o familie, este un colectiv foarte unit și când suntem toți împreună ne simțim mult mai bine.

 

 

 

De la Vasile Tanas conducerea acestui colectiv a preluat – Svetlana Moleșteanu care vorbește despre ei ca despre copiii săi proprii, educând și promovând dansul popular.

SVETLANA MOLEȘTEANU CONDUCĂTORUL ANSAMBLULUI MODEL DE MUZICĂ ȘI DANS POPULAR ”LIA”

-Astăzi au fost prezentate dansuri cu subiect pe care le-ți văzut la ansamblul ”Mugurașii” și ”Vatra neamului” au fost interpretate și dans de ritual cum ați văzut la ”Lia”au fost interpretate sîrbe și hore cum se dansează la horele satului. Pentru că dansul de ritual pe care la dansat ”Lia” se dansează la privechi pentru ca să sperie spiritele cele rele, deaceea au ieșit în măști și urs fiind duhurile cele rele. Dansurile cu subiect au fost prezentate de Municipiul Chișinău acolo unde se vorbește despre paparudă. Dans tot de ritual este și ”geam-parale” se mai spune hostropăț adică el se dansează la nunți, atunci când se dansează prosoapele când se dansează ”marama” miresei.

La acest eveniment plin de suflet, demnitate și mândrie a fost prezentă și soția  Maestrului Vasile Tanas. Familia lui Vasile Tanas îl păstrează în inimile lor, iar acest festival este o memorie care revine odată la doi ani pentru multă lume frumoasă și talentată din satul Abaclia și din întreaga țară susține Nina Tanas.

NINA TANAS SOȚIA LUI MAESTRU VASILE TANAS

 

-Cum a fost soțul D-ră? – Dacă ași putea să-l compar el a fost ca un râu de munte, iute cu apă cristalină și ca o torță vie mereu ocupat, mereu îngrijorat, mereu cuc griji multe, a fost activ din cale afară de activ. D-lui oriunde a lucrat a avut colective de dansuri și atunci când ne-am transferat în Basarabeasca din primele zile și-a organizat un colectiv, au trecut prin școala lui 100 de elevi, tineri care au dansat. După cum s-a spus în 1988 colectivul de dans a primit denumirea de ”Lia”care își păstrează denumirea și activitatea până în zilele noastre.

 

 

Inițiatorul acestui festival este Pavel Popa conducătorul ansamblului de dans popular ”Moldovița”, care a fost prezent la toate VII-te ediții. El susține că la cunoscut personal pe regretatul Vasile Tanas.

PAVEL POPA CONDUCĂTOR ANSAMBLULUI DE DANS POPULAR ”MOLDOVIȚA” OR. CHIȘINĂU

 

 

-L-am cunoscut personal, el a fost profesor și directorul școlii din satul Abaclia. A fost un bărbat foarte principial, un bărbat cu capricii care se meritau, a iubit munca din totdeauna, a fost foarte ordonat și foarte disciplinat, a știut omenia și a prețuit cinstea.

-Colectivul D-ră ce dansuri a dansat? -Colectivul meu a jucat ”hora zărzărelului”un dans cules din raionul Cimișlia, o horă din bătăi culeasă de la sud, o sârbă de la Țarigrad un sat din raionul Drochia.

MEMBRU ANSAMBLULUI DE DANS POPULAR ”MOLDOVIȚA” OR. CHIȘINĂU

 

  • -De câți ani fregventezi dansurile? – de 4 ani.

 

 

 

 

MEMBRU ANSAMBLULUI DE DANS POPULAR ”MOLDOVIȚA” OR. CHIȘINĂU

 

 

  • -De ce ați ales anume dansul? – Eu îmi doream, am acuma succese foarte mari – La ce festivaluri ați mai participat? – chiar și peste hotare suntem vestiți

 

 

MEMBRU ANSAMBLULUI DE DANS POPULAR ”MOLDOVIȚA” OR. CHIȘINĂU

 

 

-Unde ați mai participat? – În Grecia de ziua orașului, la multe concerte

 

 

 

MEMBRU ANSAMBLULUI DE DANS POPULAR ”MOLDOVIȚA” OR. CHIȘINĂU

 

 

-Știți cum se numește Festivalul de astăzi? – da , Vasile Tanase – De ce îți place dansul? – Îmi place dansul popular deoarece ne reprezintă țara.

 

 

Membrii colectivului ”LIA” au dansat cu foc și mândrie dansurile populare pe scena casei de cultură din satul Abaclia, măiestria și-au demonstrat-o și încă 7 colective de dans din Republică Moldova. La final toate colectivele au primit câte o diplomă și câte un buchet de flori. Iar din partea Consiliului raional Basarabeasca ansamblul de dans ”Lia” a primit în dar 15 mii de lei.

SVETLANA MOLIȘTEANU CONDUCĂTORUL ANSAMBLULUI MODEL DE MUZICĂ ȘI DANS POPULAR ”LIA”

-Scopul acestui festival este de a promova tradițiile populare, adică acele obiceiuri de horă care se sărbătoreau, cu părere de rău în ziua de astăzi mai puțin se organizează horele satului căci anume aici consătenii noștrii își manifestă talentul lor. Căci, dacă ați observat la începutul festivalului când s-a organizat hora, fiecare colectiv venind de la baștina lor dansau în ritmul sau în stilul lor cum dansează acolo la baștina lor.

VICTOR NICULIȚĂ PRIMARUL S. ABACLIA

 

-Cu cinste și onoare promovăm acest festival de port și dans popular în memoria răposatului Vasile Tanasecare a activat și aestei tradiții noi îi dăm continuitate. Mă mândresc cu ansamblul de dans ”Lia”, participăm la diferite concursuri raionale, naționale și internaționale. Recent ne-am întors din România unde am participat la un festival de dans popular. Anul acesta ”Lia” a avut ocazia de a se deplasa în Grecia pentru a reprezenta Republica Moldova și ne reprezintă și pe noi ca sat.

 

Spectatorilor din sală,  festivalul le-a umplut inimile de bucurie și armonie fiind o sărbătoare  pentru tot satul și neamul moldovenesc care își vede tradițiile din toată țara, iar ansamblul ”LIA” este o mândrie petru tot satul Abaclia.

LIUDMILA GURIN SPECTATOAREA

 

 

–Vă place festivalul?-Da foarte mult este o amintire frumoasă. – de ce? Pentru că D-lui a avut a rămas în amintirea și cinstea satului care a dus faima satului, este o amintire foarte frumoasă.

 

 

 

ALIONA CURCA SPECTATOAREA

 

-Va plăcut festivalul acesta și prin ce?-Da sigur mi-a plăcut foarte mult deoarece am și copil care dansează în ansamblul ”Lia” și sunt foarte bucuroasă că D-na Svetlana a luat în mâini acest ansamblu și îl conduce mai departe, fiinca mea este în acest ansamblu de la 6 ani și sunt foarte bucuroasă și mândră. – Care moment a fost cel mai impresionant? – Mia plăcut foarte mult chiar și ansamblul ”Vântișor” de la Bălți fiind că sunt născută la nordul Moldovei și corect că o să țin și cu ei dar cel mai mult mi-a plăcut ”Lia” a fost un moment de surpriză cum a fost dansată bătuta și sârba extraordinar.

 

La eveniment au participat pe lângă ”Lia” din satul Abaclia, 4 ansambluri din capitală și câte un colectiv din Orhei, Bălți, Carabetovca raionul Basarabeaca. Pentru organizarea evenimentului primăria Abaclia au alocat 30 de mii de lei, o parte din acești  bani au mers pentru alimentarea membrilor ansamblurilor de dansuri.

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼