Susțineți BAStv

„Noi nu suntem auziți.” Fermierii din Basarabeasca au ieșit din nou la protest

Pe data de 16 februarie, fermierii din raionul Basarabeasca au organizat o nouă acțiune de protest. Aceasta a avut loc la intrarea în s. Abaclia, fiind organizată de asociația „Forța Fermierilor”. De această dată, agricultorii au cerut ca solicitările lor să fie auzite de către autorități.

Potrivit președintelui Organizației Teritoriale „Forța Fermierilor”, Vladimir Vrabie, situația catastrofală din agricultură și dezinteresul autorităților centrale față de probleme fermierilor i-au făcut nevoiți să iasă la protest. 

Printre cerințele agricultorilor se numără aducerea cantității de motorină promisă încă din anul 2022. Pe lângă aceasta, nu este îndeplinită obligațiunea achitării datoriilor față de agenții economici din agricultură de către AIPA, așa cum prevede legea. 

„Dacă prețurile erau să fie normale, noi nu era să ieșim acum la protest. Față de anii trecuți, prețurile la motorină au ajuns să depășească și 23 lei per litru, îngrășămintele care costau 5 mii lei, acum au ajuns să coste și până la 20 mii lei. Nu mai vorbim de inflație. Cu banii care erau cu 4 ani în urmă și cei care sunt astăzi, nu poți face nimic. Puterea de cumpărare a agricultorilor a scăzut cu 70%” a menționat Vladimir Vrabie

Pe fondul nemulțumirii agricultorilor și a acțiunilor de protest, astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost organizată o întrevedere dintre fermierii protestatari împreună cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și prim-ministrul Dorin Recean. În urma acestei ședințe, oficialii au rugat fermierii să nu cauzeze probleme, menționând că vor continua să caute soluții pentru revendicările lor,

„Blocarea drumurilor și vămilor nu ajută la nimic. Din contra, provocați costuri și mai mari pentru agenții economici, care plătesc taxe. Anume din aceste taxe sunt plătite subvențiile și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Asta nu ajută cetățenii, rutele regulate de cetățeni sau oamenii care fac naveta și trebuie să parcurgă sute de km în plus ca să traverseze granița de stat. Noi am ajutat producătorii de cereale și vom continua să identificăm mai multe resurse”, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean

În vederea găsirii unui numitor comun, premierul Recean și fermierii au convenit să mai aibă o întrevedere marți, 20 februarie, de la ora 10. 00.

La mitingul organizat astăzi de Asociația „Forța Fermierilor” au participat 14 fermieri din raionul Basarabeasca. Menționăm că astfel de acțiuni au loc pe teritoriul întregii țări.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼