Susțineți BAStv

O Moldovă Digitală: buletinul, permisul și pașaportul vor fi accesate pe telefon

O Moldovă Digitală: buletinul, permisul și pașaportul vor fi accesate pe telefon
noi.md

Autoritățile Republicii Moldova își propun să lanseze aplicația mobilă EVO, până la finele acestui an. Aceasta are scopul de a face conexiunea dintre cetățean și stat mai facilă. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Mihai Lupașcu, pe 4 septembrie.

După spusele oficialului, în prima etapă, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor actele de identitate digitalizate. La fel, direct din telefon, vor putea fi procesate plățile guvernamentale.

„În prima instanță o să avem identitatea digitală. Adică buletinul de identitate, permisul de conducere, pașaportul și alte acte de identitate vor fi disponibil pe telefon. Aplicația ne va permite să utilizăm aceste acte fără să le purtăm cu noi în format hârtie. Așadar, actele disponibile vor fi echivalate cu actele clasice, pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Mihai Lupașcu.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Mihai Lupașcu, la moment se lucrează la primele versiuni de testare a aplicației EVO, iar la sfârșitul anului va avea loc lansarea oficială.

Amintim că ministrul Economiei Dumitru Alaiba a anunțat în martie că autoritățile lucrează la lansarea unei aplicații, responsabilă de interacțiunea statului cu cetățenii. Oficialul le-a solicitat cetățenilor să aleagă denumirea viitoarei aplicații, din mai multe nume disponibile. Ulterior, Alaiba a anunțat că, conform votului, aplicația se va numi „EVO”: „Ne va ajuta să ne desfășurăm activitatea cu mai multă ușurință și eficiență. Și asta ne apropie și mai mult de rezultatul final”, a scris Alaiba atunci pe Facebook.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼