Paștele Blajinilor sunt primele comemorări ale răposaților la nivel bisericesc după sărbătorile pascale. În tradiția ortodoxă, în aceste zile își amintesc de cei trecuți din viață. Totuși, în ultimii ani, Paștele Blajinilor a devenit o adevărată sărbătoare pentru moldovenii care se întrec în pomeni cât mai scumpe și haine cât mai deocheate. Vă îndemnăm să aflați ce nu ar trebui să faceți de Blajini, dar și niște tradiții care țin de această sărbătoare.
Care este semnificația Zilelor de pomenire
Din punct de vedere istoric, Paștele Blajinilor este un obicei păgân de pomenire a răposaților la vechii slavi din est, care a fost păstrat de creștinii ortodocși, sărbătorit după sărbătoarea Paștelui. Această sărbătoare simbolizează atât bucuria învierii lui Hristos, cât și amintirea viitoarei învieri a morților. Esența zilelor de comemorare este pomenirea în rugăciune a rudelor și a celor dragi, care nu mai sunt în viață. Este o expresie a respectului și a amintirii pentru cei care au trecut în neființă, precum și a credinței în prezența lor spirituală și în viața veșnică.
În Republica Moldova, în majoritatea localităților, zilele de pomenire sunt prima duminică și prima zi de luni după Paști. În 2024, Paștele Blajinilor este sărbătorit 12 și 13 mai.
Reguli pe care creștinii trebuie să le respecte de Blajini
- Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie!
- Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți!
- Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună!
- După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre!
- Nu consumați alcool, nu mâncați, nu fumați și nu înjurați pe la morminte!
- Faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate!
- Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși!
- Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copiii)!
- Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți!
- Aveți grijă de mormintele strămoșilor voștri!
- Morminte de lux nu e creștinește!
- Coroanele aruncate la gunoi – bani risipiți fără folos!
Tradiții în Zilele de pomenire
- În aceste zile, credincioșii vizitează biserica și se roagă pentru cei morți, iar înainte de slujbă să depună un bilet cu numele celor răposați pentru priveghi.
- În mod tradițional, familiile se adună împreună, pregătesc mâncare, care este apoi transportată la cimitir. În astfel de zile, creștinii ortodocși vizitează mormintele rudelor lor răposate, le decorează cu flori, aprind lămpi și lumânări și se roagă pentru odihna sufletelor.
- În plus, se obișnuiește să se organizeze cine comemorative, în cadrul cărora își amintesc de cei răposați și se roagă pentru sufletele lor. În Moldova, astfel de mese sunt organizate la mormintele celor dragi, în ciuda apelurilor repetate ale clericilor de a nu mânca sau bea în cimitir – biserica consideră că este o superstiție.
- De asemenea, în Moldova trebuie să se ofere pomană – daruri rituale – în memoria celor care nu mai sunt în viață. În mod tradițional, în zilele de pomenire de după Paște „pomana” (un cadou în memoria celui răposat) sunt cel mai adesea vase, cum ar fi o cană sau o farfurie, un prosop, obiecte de îmbrăcăminte, colaci sau pâine, ouă vopsite, bomboane sau alte dulciuri și o lumânare.
- Este o faptă bună să dai de pomană sau să-i ajuți pe cei nevoiași în această zi.
Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!